Noul purtător de cuvânt al Guvernului, fostul jurnalist TVR Mihai Constantin, a declarat joi că vrea să-l cunoască pe robotul-consilier ION înainte ca acesta să fie, cel mai probabil, "pensionat".

Constantin a făcut declarația în contextul în care ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, i-a cerut premierului Marcel Ciolacu să nu mai apeleze la serviciile robotului ION.

"Sunt de o săptămână în clădirea Guvernului și încă nu m-am întâlnit cu robotul ION și nu l-am văzut a fi utilizat. Dacă îmi dați voie, ma interesez. Am o curiozitate personală să-l cunosc înainte să fie pensionat, poate înainte de termen", a spus acesta, întrebat ce se va înâmpla cu robotul.

ION este o inițiativă tehnologică și de cercetare dezvoltată pro bono de către experți în inteligența artificială din România, în colaborare cu cei mai buni cercetători și profesori români din domeniu, pentru a reprezenta veriga lipsă a comunicării în timp real între cetățeni și guvernanți, un sistem ce folosește inteligența artificială pentru a capta rapid și automat părerile românilor de pretutindeni, pentru a-i ajuta să se facă auziți.

Nicolae Ciucă anunța pe 1 martie, când era premier, că un robot cu inteligență artificială, botezat ION, va fi consilierul său onorific. Cei doi au avut un dialog care a stârnit ironii în mediul online, iar apoi s-a aflat că discuția a fost regizată. (Detalii)