Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, spune că l-a ascultat foarte bine pe Sorin Cîmpeanu și, din capul locului, a înțeles că nu e voba de niciun plagiat.

”Astăzi (luni - n.r.) l-am ascultat foarte bine pe domnul ministru Sorin Cîmpeanu, din capul locului am înțeles că nu este voba de niciun plagiat. Aceste referiri sunt făcute în legătură cu niște îndrumare de curs, niște documente support care practice susțin și sprijină și ajută studenții să înțeleagă mai bine, să pună în practice, sunt descrise anumite schițe, opțiuni în rezolvarea unor probleme, în niciun caz despre lucrări publicate sau care sî intre sub incidența drepturilor de autor”, a declarat luni seara, la Profit News TV, Ionuț Stroe.

Liberalul l-a apărat pe ministrul Cîmpeanu, arătând că ”nu a sustras nicio informație de la nicio altă persoană”, relatează News.ro.

Ministrul educației Sorin Cîmpeanu, presupusul promotor al „culturii integrității academice” promise prin proiectul prezidențial „România Educată”, și-a însușit în 2006, cu modificări neînsemnate, 92 pagini din munca a doi universitari alături de care a semnat în 2000 – ca al patrulea autor –  nouă pagini dintr-un curs universitar, scrie Emilia Șercan, în PressOne.

"Principalul obiectiv e blocarea legilor educației”, a replicat Cîmpeanu.

 "Având în vedere că nu este o lucrare cu pretenția dreptului de autor, de niciun fel de document științific, că lucrurile acestea sunt un îndrumar, da, percepția publică ar putea să pară că sunt asemănătoare cu alte cursuri de la alte facultăți”, a explicat Ionuț Stroe, adăugând că nu s-a luat în discuție o retragere a sprijinului PNL. 

Un alt suspect de plagiat - Nicolae Ciucă - pare a fi favorit pentru a fi candidatul liberalilor la funcția de președinte al țării.

”Nu trebuie să ne ascundem, în momentul de față Nicolae Ciucă este omul pe care ne bazăm, este principala opțiune a PNL și cea mai la îndemână și mai naturală, președintele partidului, prim-ministrul, este un om pe care îl apreciem. (..) Nicolae Ciucă este un om foarte riguros, pe termen lung activitatea acestui lider va fi foarte apreciată”, a spus purtătorul de cuvânt al PNL.

La nivel strict declarativ, totul e roz.

"Înființarea Parchetului Național Anticorupție, ca o structură puternică în ofensiva împotriva corupției, a reprezentat un prim semnal al asumării luptei împotriva corupției de către România la cel mai înalt nivel și pe termen lung. În toți acești ani, țara noastră s-a schimbat radical, prin dezvoltarea capacității sale instituționale, prin creșterea nivelului de transparență și integritate în sectorul public și prin transformarea economică și democratică pe care a cunoscut-o. S-au schimbat și mentalitățile, iar societatea românească nu mai tolerează lipsa de corectitudine în viața publică", a spus marți, la bilanțul DNA, președintele Klaus Iohannis.

"O societate în care corupția este sancționată le dă cetățenilor încredere în stat și le transmite investitorilor și partenerilor externi că există predictibilitate și stabilitate", a mai spus președintele care acum câțiva ani cerea plecarea din politică a celor suspectați de plagiat, iar astăzi e înțelegător față de cazul Ciucă.