Un radar de ultimă generație, conceput pentru detectare, urmărire și supraveghere avansate, a fost adus în România, la doar 8 kilometri de Tulcea.

Radarul va fi utilizat în principal în aplicații militare pentru a oferi o cunoaștere cuprinzătoare a situației și pentru a îmbunătăți capacitățile operaționale ale diferitelor platforme, inclusiv nave militare și submarine.

Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, a explicat la Digi24 că relocarea radarului în România a venit în contextul ultimelor atacuri rusești pe Dunăre, în zona Ucrainei, și întărește apărarea militară din zona Deltei Dunării.

„Mă bucur că la solicitarea României comandații noștri militari l-au aprobat. În clipa în care au fost atacate porturile dunărere din Ucraina, NATO a trebuit, în consultare cu România, să luăm măsuri de protecție a unei zone care este în proximitatea conflictului. Și există la 6 luni o operațiune specială, se numește Operațiune de Vigilență Sporită, pe care la solicitarea unui aliat și atunci comandanții noștri militari și liderii noștri politici am zis că există o problemă de stabilitate în zona Deltei Dunării pentru că rușii vor continua să atace aceste infrastructuri portuare. Trebuie să spun un lucru, nu am văzut până acum o intenție, un atac deliberat al Rusiei în teritoriul României, dar nu înseamnă că există acțiuni potențial periculoase", a spus Geoană.

"Atunci, la solicitarea românilor, ne-am uitat la realitatea militară a acelei zone, am văzut unde avem capacități deja existente și liderii noștri militari împreună cu liderii militari români au constatat că există o zonă pentru un anumit tip de atacuri, în special cu drone folosite de ruși, și ar fi nevoie de un radar suplimentar care să completează apărarea antirachetă pe care deja o avem în România” a mai declarat Mircea Geoană.

Acesta a explicat că atacuri cu drone rusești vor mai exista în perioada următoare pe Dunăre, motiv pentru care este de așteptat că radarul să rămână în România până în luna februarie a anului viitor.