Legea care stabilește măsuri de eficientizare a monitorizării traficului rutier a fost promulgată joi de președintele Klaus Iohannis, anunță Administrația Prezidențială, citată de Agerpres.

Noua lege vizează monitorizarea traficului rutier pe drumurile publice într-un sistem integrat și reglementează condițiile în care pot fi utilizate datele colectate astfel.

Actul normativ prevede instituirea Sistemului integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, denumit e-SIGUR, sistem de interes național, complementar sistemelor inteligente de transport.

"Prin instituirea e-SIGUR se urmărește realizarea obiectivului general al Strategiei Naționale pentru Siguranță Rutieră aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 682 din 25 mai 2022, respectiv reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate și cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în urma producerii accidentelor rutiere", stipulează legea. 

Decizia privind aplicarea unei sancțiuni contravenționale nu se va lua automat de către sistemul e-SIGUR, ci va fi rezultatul unei procesări manuale făcute în mod conștient de către un polițist rutier.

Actul normativ reglementează și întocmirea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, constatate cu ajutorul e-SIGUR, în format electronic, sub semnătură electronică calificată.

De asemenea, va fi posibilă comunicarea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, întocmit ca înscris în formă electronică, cu ajutorul unor platforme informatice.