Ministrul social-democrat al Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat într-o dezbatere publică, joi, că SMURD trebuie să treacă de la Ministerul de Interne la Ministerul Sănătății. Șeful DSU, Raed Arafat, este de altă părere.

"Mă bucur că avem parteneri profesioniști la nivelul Departamentului pentru Situații de urgență. Este domnul doctor Arafat, care cu asta s-a ocupat în ultimii 30 de ani, dar în mod evident discutăm despre o activitate medicală iar responsabilitatea - atât în fața profesioniștilor din sănătate, cât și în fața opiniei publice - este a Ministerului Sănătății. Sunt partenerii noștri, SMURD este o structură a DSU care și-a făcut foarte bine datoria. Eu întotdeauna le voi mulțumi public pentru tot ceea ce au făcut și pentru ceea ce fac, dar integrarea serviciilor de urgență cu celelalte servicii pe care le oferă, de urgență prespitalicească sau unități de primiri urgențe sau compartimente de primiri urgențe cu celelalte tipuri de activități ale sistemului de sănătate este absolut necesară, pentru că nu funcționează separat. Ele trebuie să funcționeze integrat, iar lucrul acesta trebuie să fie o politică de sănătate a statului român, care nu trebuie să țină cont de persoanele care ocupă într-un moment sau altul o poziție de demnitate publică în aceste domenii, ci trebuie să țină cont de nevoia oamenilor din România de a beneficia de servicii de sănătate. Nu aș vrea să fie interpretat într-un fel ceea ce am spus eu", a afirmat Rafila într-o conferință de presă susținută la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF), citat de Agerpres.

Acesta a spus că a recunoscut public meritele șefului DSU, Raed Arafat, care a făcut o treabă "excelentă" în organizarea serviciilor medicale de urgență, însă acestea "trebuie integrate" la nivelul Ministerului Sănătății.

"Am recunoscut și recunosc public toate meritele domnului doctor Arafat, care a făcut o treabă excelentă în organizarea serviciilor medicale de urgență, dar ele trebuie integrate la nivelul Ministerului Sănătății și lucrul acesta cred că este clar pentru toată lumea", a mai spus ministrul Sănătății.

În replică, Raed Arafat, a declarat joi, la Brașov, că nu vede niciun motiv pentru o eventuală integrare a SMURD în Ministerul Sănătății (MS), demers care nu ar face decât "să slăbească sistemul și să strice ce s-a construit", mai arată sursa citată.

"Integrarea în MS a SMURD sau ruperea modului de lucru al sistemului de urgență care există la momentul actual, care este un mod integrat cu DSU și care și-a dovedit eficiența - cel puțin pe durata pandemiei s-a văzut foarte clar eficiența unei coordonări unitare - și întoarcerea în timp la un model în care fiecare era într-un alt loc nu face decât să slăbească sistemul și să strice ce s-a construit. Mergem mai departe pe un model integrat. Cu MS se colaborează, dar coordonarea este într-un singur singur loc. La o intervenție nu merge numai Ambulanța, medicul, merg și pompierii, și SMURD-ul, elicopterul", a declarat dr. Raed Arafat, care s-a aflat joi la Brașov, cu prilejul inaugurării noii clădiri a UPU-SMURD.

El a subliniat că nu vede niciun motiv pentru această "ruptură".

"Acest sistem, de când l-am dezvoltat, din 2007, l-am dezvoltat să mergem împreună. (...) Nu văd acum niciun motiv să rup acum, unele la Interne, altele la Sănătate, și să stricăm ceea ce s-a dovedit foarte eficient", a spus șeful DSU.

+++

Mizele acestei mutări ar fi unele financiare. În 2021, bugetul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) a fost de peste două miliarde de lei, iar SMURD are un buget separat, alimentat din multiple surse (Ministerul Sanatatii, Ministerul Internelor, donatii, sponsorizari, dar și din bugetele autoritatilor publice locale), conform G4Media.ro.