Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat marți seara, la TVR1, că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă la sfârșitul lunii martie.

"Eu cred că vom reveni la normal până la sfârșitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. (...) Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată și nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viața economică și socială și trebuie să ne pregătim pentru acest lucru", a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că a avut foarte multe întâlniri cu reprezentanții din turism, HORECA, marii retaileri, mari investitori din România și toți își doresc "predictibilitate, o discuție sinceră care să facă posibilă repornirea economiei și cred că spre sfârșitul lunii martie putem avea discuții foarte serioase încât oamenii să știe ce au de făcut în lunile următoare".

"Sigur, sunt ipoteze de lucru, nu sunt angajamente, vreau să fac acest disclaimer, că nu se poate nimeni angaja. Modul în care evoluează un agent patogen câteodată este imprevizibil și biologia este o știință care totdeauna este surprinzătoare. Asta nu înseamnă că noi nu ne gândim foarte serios la situația în care începând cu această primăvară putem să revenim la normal din punct de vedere economic și să avem o discuție foarte serioasă, încât fiecare să știe ce are de făcut. Aici ce am discutat și aici mi s-a părut extrem de important, un lucru foarte important - toți reprezentanții diverselor sectoare economice sunt conștienți că succesul revenirii la normal depinde de modul în care se vor comporta ei și, bineînțeles, populația", a declarat Alexandru Rafila.

Totuși, acesta a punctat că dacă va mai fi nevoie de anumite măsuri, cum ar fi utilizarea măștii în spații închise, păstrarea distanței un anumit timp, crede că "toată lumea poate să să gândească că vor face acest lucru un timp limitat, după care ne reîntoarcem la normal".

"Faptul că discutăm în acest moment de o situație care nu va mai necesita prelungirea stării de alertă, nu știu, peste două luni de zile, cred că este un element și psihologic, care va determina lumea să se comporte responsabil, pe de o parte, și să dea încredere oamenilor că pot reveni la normalitate. Revenirea la normalitate trebuie să fie un deziderat al tuturor și trebuie să lucrăm pentru asta. În primul rând trebuie să lucrăm să gestionăm acest val pandemic, să încercăm să controlăm creșterea, să ne prezentăm la medic dacă avem simptome, la centrele de evaluare, să asigurăm oamenilor resursele de care au nevoie terapeutice, tuturor, indiferent de tipul de patologie și ulterior, cum vă spuneam să asistăm la o revenire la normalitate în perioada acestei primăveri", a subliniat ministrul.