Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat duminică, în contextul confirmării primelor două cazuri cu varianta Omicron în România, că ar putea fi necesară adoptarea unor măsuri temporare, pentru a limita răspândirea virusului.

"Vom face o analiză rapidă a situației și a eventualelor măsuri care pot fi luate, încât să limităm - nu putem să excludem -, dar să limităm posibilitatea ca această tulpină să se răspândească rapid în România. E un lucru important de știut - trebuie să luăm măsuri care poate vor fi temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină. În afară de faptul că este mai transmisibilă, avem extrem de puține informații legate de evoluția clinică a pacienților infectați cu această tulpină și de eficacitatea răspunsului imun după boală sau după vaccinare față de această nouă tulpină. Ce putem să spunem, la categoria vești bune, este legat de faptul că în cazul celor două persoane care au fost diagnosticate cu această tulpină, simptomele sunt minore, chiar una dintre ele este asimptomatică", a arătat ministrul, într-o declarație acordată presei, potrivit Agerpres.

Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică o întâlnire de lucru, la Palatul Victoria, cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei, în contextul apariției în România a două cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2.

Ca urmare a confirmării prezenței tulpinii Omicron în România, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, duminică, de la ora 11,00, la sediul Guvernului, o întâlnire de lucru cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei - ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, Adriana Pistol, a informat sâmbătă seara Guvernul.