Guvernul Orban își va angaja răspunderea pe modificarea Legii recursului compensatoriu, dacă Parlamentul nu votează pentru abrogarea textului.

UPDATE

Camera Deputaților a introdus pe ordinea de zi a plenului de miercuri mai multe proiecte de lege, printre care abrogarea recursului compensatoriu, abrogarea pensiilor speciale și eliminarea supraaccizei la carburanți.

+++

Ulterior, Orban a precizat că Guvernul nu exclude o ordonanță de urgență dacă va fi tergiversată modificarea actelor normative pentru care Executivul vrea să-și asume răspunderea.

+++

”Rămâne să vedem și care e agenda președintelui CEDO, astăzi o să iau legătura cu dânsul, dacă nu-l găsesc azi, mâine dimineață, cel târziu mâine vom stabili când ne putem întâlni. Vom merge la CEDO să explicăm care este situația din România în legătură cu creșterea infracționalității, care e situația cu planurile pe care le avem, de îmbunătățire a condițiilor din penitenciare", a precizat ministrul justiției, Cătălin Predoiu la Parlament, întrebat despre recursul compensatoriu, scrie Agerpres.

Predoiu a spus că recursul compensatoriu este unul din motivele pentru care se deplasează la CEDO: ”Mergem să explicăm planurile noastre, mergem să explicăm care este situația din România, de ce s-a ajuns la această discuție, de ce consecințele astea sunt legate de modul greșit în care vechea majoritate a reglementat recursul compensatoriu".

În ceea ce privește Secția de investigare a infracțiunilor din justiție, Predoiu a spus că la ședința PNL "nu s-a decis nimic în acest sens", pentru că încă nu s-a încheiat consultarea cu privire la aceasta.

+++

La finalul ședinței Biroului Politic al PNL, Ludovic Orban a declarat că, în cazul în care Parlamentul nu va vota inițiativa legislativă a liberalilor privind abrogarea recursului compensatoriu, această prevedere va fi inclusă într-un proiect pe care Guvernul își va angaja răspunderea.

"Săptămâna aceasta ne angajăm răspunderea pe recursul compensatoriu, pe prorogarea pensionării anticipate a magistraților, pe trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători și pe trecerea de la patru la doi ani în ce privește școlarizarea pentru INM", a scris luni, pe Facebook, Raluca Turcan, explicând că această corectare a legislației pe Justiție este necesară "cât mai urgent" pentru a nu bloca sistemul judiciar, ea fiind cerută și de raportul MCV.

În ceea ce  privește recursul compensatoriu, "motivarea este dată de creșterea ratei de recidivă a celor eliberați. Știm că el reprezintă lege penală mai favorabilă, dar este important ca, pentru viitor, să prioritizăm siguranța oamenilor. Atât cât rămâne în vigoare legea PSD a recursului compensatoriu, fiecare secundă cu această lege în vigoare amenință viața de zi cu zi a românilor", a mai scris Turcan.

Vicepremierul a mai anunțat că ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, se va duce la CEDO pentru a prezenta gravitatea situației din România.

"În bugetul pe anul viitor vom prevedea bani pentru brățări electronice, ocuparea posturilor vacante la Autoritatea Națională a Penitenciarelor, personal de probațiune, dar și pentru construirea unui penitenciar. Nu mai avem timp de pierdut!", și-a încheiat Turcan mesajul.