Necoordonarea intervențiilor este principala constatare a membrilor corpului de control al premierului, care a întocmit un raport despre modul în care s-a acționat în cazul Colectiv.

Intervenția de urgență în urma tragediei de la clubul Colectiv a fost în mare parte o acțiune necoordonată, cu elemente de improvizație a autorităților. Asta susțin membrii Corpului de control al premierului într-o sinteză privind intervenția de urgență la incendiul din clubul bucureștean.

Absența coordonării a fost generată în principal de "lipsa de exerciții în caz de urgențe majore, neconcordanțe în legislație și baza materială deficitară". Asta ar fi dus și la elemente de improvizație în intervenții.

Planul roșu de acțiune nu a fost declanșat imediat din cauza birocrației, chiar dacă au existat cel puțin două apeluri telefonice la 112 care arătau dimensiunea tragediei.

Instituțiile au comunicat haotic, de aici și o lipsă de coordonare, se mai arată în raport.

Puteți citi aici întregul raport al Corpului de Control

Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență a fost anunțat despre tragedie cu întârziere, după 12 minute de la prima sesizare prin 112. Planul roșu a fost activat abia la 18 minute de la primul apel la numărul de urgență.

O altă problemă constatată de membrii Corpului de control se referă la neactivarea mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.

„Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene nu a fost activat de către Statul roman, deși acesta era aplicabil. Pe viitor, CCPM propune ca acest mecanism să fie activat, acolo unde situația o impune, chiar dacă în paralel sunt întreprinse și alte demersuri”.

Raportul Corpului de control cuprinde mai multe deficiențe constatate la mai multe instituții implicate în acțiunea de salvare a victimelor din Colectiv.

„Au manifestat deficiențe:

- Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii" București – Ilfov. În principal, această instituție nu a respectat procedurile în ceea ce privește posibila declanșare mai devreme a Planului Roșu de Intervenție, nu a alertat echipajele din cadrul serviciilor de sprijin, a existat o succesiune la comanda operațiunilor a unui număr mare de persoane într-un interval foarte mic de timp, iar pe durata controlului, nu a reușit să furnizeze numărul exact și felul utilajelor care au participat la acțiunea din data de 30.10.2015;

- Departamentul pentru Situații de Urgență. În principal această instituție nu a respectat prevederile imperative ale Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 1/2014 privind unele măsuri în domeniul managementului situațiilor de urgență, precum și pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, în ceea ce privește coordonarea în ansamblu a situațiilor de urgență, nu doar a activității de prim ajutor calificat și asistență medicală de la locul evenimentului;

- Spitalele unde au fost internate victimele. Concluzia se referă, în ansamblu, la spitalele în care au avut internate victime ale incendiului de la clubul Colectiv. Astfel, au fost evidențiate probleme din cauza inexistenței planurilor albe de asistență în situații de urgență, la care se adaugă nefuncționarea la capacitate a Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca) și a raportărilor contradictorii atât în privința numărului de victime internate cât și în privința infecțiilor nosocomiale;

- Direcția de Sănătate Publică a municipiului București. Concluzia are la bază raportul acestei instituții, care conține date neconcludente și contradictorii, atât în ceea ce privește numărul pacienților din fiecare spital cât și în ceea ce privește numărul infecțiilor nosocomiale, ridicând suspiciuni în privința controalelor în baza cărora a fost întocmit. De asemenea, inexistența planurilor albe la nivelul spitalelor poate fi imputată și acestei instituții din cauza neimplicării în elaborarea acestor planuri”, se arată în raport.

Una dintre concluziile raportului se referă la necesitatea reformării radicale a sistemului de asistență de urgență.

„În consecință, se impune reformarea radicală și îmbunătățirea sistemului de asistență de urgență în caz de accidente colective, calamități și dezastre în fază prespitalicească, precum și a asistenței de urgență în cadrul spitalelor.

Controlul nu a putut concluziona cu privire la cauzele deceselor victimelor dezastrului din Colectiv, ulterior datei de 30.10.2015, având în vedere datele medicale insuficiente aflate la dispoziție”, scriu în raport membrii corpului de control al premierului.