Plenul Camerei Deputațilo a adoptat marți un proiect de lege prin care se înființează registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România, denumit RAR Auto-Pass.

Proiectul, adoptat cu 255 de voturi "contra" și doar o abținere, merge acum la promulgare la Klaus Iohannis și prevede ca Regia Autonomă Registrul Auto Român (RAR) va înființa și gestiona registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România.

Registrul este constituit din informațiile obținute de către RAR cu ocazia prestațiilor efectuate de care implică identificarea vehiculului rutier, ori cu ocazia efectuării inspecției tehnice periodice.

RAR Auto-Pass va fi necesar la momentul vânzării unei mașini, fie că vânzătorul este o persoană fizică sau una juridică. Măsura, spun inițiatorii, a fost gândită pentru a opri falsurile de pe piața auto.

Proiectul prevede că este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acțiune de natură să influențeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurși de un autovehicul.

Prin manipularea odometrului se înțelege practica frauduloasă de modificare voită și neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul. În cazul în care odometrul este defect sau nu funcționează corespunzător, proprietarul/utilizatorul menționat în certificatul de înmatriculare/înregistrare alautovehiculului este obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere la operatori economici autorizați în acest sens.

De asemenea, stațiile de inspecție tehnică periodică autorizate, precum și atelierele pentru inspecția tahografelor și/sau a limitatoarelor de viteză autorizate sunt obligate să transmită către RAR, cu ocazia fiecărei inspecții efectuate, informații referitoare la numărul de identificare al autovehiculului și valoarea citită a indicației odometrului autovehiculului supus inspecției.

Totodată, RAR eliberează contra cost, la cerere, deținătorilor de autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult 8 locuri pe scaune - autoturisme, certificatul „RAR Auto-Pass” care conține informațiile existente în registru cu privire la istoricul citirii odometrului, implicarea vehiculului rutier într-un eveniment care a produs avarii grave la sistemul de direcție, sistemul de frânare, structura de rezistență a caroseriei ori a șasiului sau la alte sisteme de siguranță activă ori pasivă, precum și la neprezentarea vehiculului rutier în cadrul unei campanii de rechemare în service.

În cazul în care în registru nu sunt disponibile informații referitoare la vehiculul rutier respectiv, în locul certificatului RAR Auto-Pass, RAR va emite gratuit un document prin care se va menționa această situație.

Proiectul adoptat de deputați spune și că "este interzisă introducerea pe piață, punerea la dispoziție sau utilizarea de echipamente, programe informatice și de servicii conexe pentru manipularea odometrelor vehiculelor rutiere".

Certificatul RAR Auto-Pass este valabil 60 de zile de la data eliberării, iar domeniul de aplicare poate fi extins și la alte categorii de vehicule rutiere prin ordin al ministrului Transporturilor și Infrastructurii.

Mai multe detalii despre proiectul depus de parlamentari PNL puteți găsi aici.