Europa și, implicit, România, este dezbinată în fața refugiaților războiului din Siria. Conform celor mai recente informații, România ar urma să primească peste 6.000 de refugiați. Ce să facă sirienii aici?

O analiză a activității investitorilor sirieni în România, realizată de firma de consultanță KeysFin, arată că aceștia dețin, în prezent, 642 de firme active în România, un număr relativ constant în ultimii patru ani, cu afaceri de aproape un miliard de lei în 2014.

„Cum ar fi dacă autoritățile, dincolo de temeri, ar sta de vorbă cu comunitatea siriană din România și ar încerca să le găsească o legătură cu compatrioții lor? Cum ar fi dacă Guvernul ar acorda facilități fiscale oamenilor de afaceri sirieni din România, să îi stimuleze să-și angajeze confrații? Bineînțeles, vorbim despre cei cu afaceri legale, care își doresc să-i ajute pe cei de-o nație cu ei să uite de coșmarul războiului”, se întreabă analiștii de la KeysFin.

Aceștia amintesc de faptul că românii au avut în trecut o relație foarte bună cu țările din regiunea care astăzi este un teatru de război. Din Libia până în Liban, Palestina și Siria, afacerile româno-arabe au fost înfloritoare ani la rând. Mai mult, mii dacă nu zeci de mii de tineri din aceste țări și-au făcut studiile la noi în țară, iar unii dintre ei au rămas aici, și-au deschis business-uri și au angajat români.

Ce afaceri fac sirienii?

Potrivit datelor furnizate de firma de consultanță KeysFin, cele mai multe dintre afacerile sirienilor din România se desfășoară în comerț, domeniu în care sunt deschise 425 dintre cele 642 de societăți aflate în statisticile oficiale. Sirienii sunt prezenți și în 55 de firme din industria prelucrătoare, în 20 de companii de transport și distribuție, în 33 de firme de intermedieri imobiliare și 32 de restaurante și hoteluri.

De la 698 de firme în 2011, numărul societăților cu acționari sirieni a ajuns la 627 în 2013 și a crescut la 642 în 2014. Afacerile lor au urmat același trend, de la 1,33 miliarde de lei în 2011 la 1,8 miliarde în 2012 și 966,8 milioane lei în 2014, arată datele KeysFin.

„Statisticile arată că cei mai mulți investitori au făcut eforturi și și-au păstrat business-urile active, chiar dacă 2010 și 2011 au reprezentat cei mai negri ai crizei. O dovadă în plus că n-au venit întâmplător să facă afaceri în România, n-au căutat doar profitul pe termen scurt și s-au angajat într-o întreprindere pe termen lung, cu beneficii atât pentru ei, familiile lor din Siria, cât și pentru români”, afirmă analiștii firmei de consultanță.

Potrivit analiștilor, cei mai mulți investitori sirieni din România sunt foști studenți ajunși în țara noastră la studii la medicină și construcții, care au ales să se stabilească aici. „Oameni în jur de 40-50 de ani acum, care fac business de peste 10-15 ani și chiar mai mult, puternic ancorați în hățișurile economiei de piață din România”, au explicat experții Keysfin.

Topul celor mai mari firme cu acționariat sirian din România

Dintre cele peste 600 de companii active cu acționariat sirian care au depuse date financiare la zi la Ministerul Finanțelor, firma cu cea mai mare cifră de afaceri este Al Kastal Chartering Srl, cu peste 100 de milioane de lei și un profit de 1,1 milioane de lei în 2014.Pe următoarele locuri s-au situat Electra Vision Group Srl și Miran Oriental Srl.

Sursă informații: KeysFin 

Pe ansamblu, primele zece firme cu capital sirian angajează legal câteva sute de salariați. La nivelul celor 600 de firme active, numărul salariaților este de 2.177, în creștere cu peste 100 de persoane față de anul 2013.

„Nu este exclus ca numărul angajaților să fie cu mult mai mare, în condițiile în care am identificat, în total, aproape 2.000 de entități (acționari, companii, administratori) cu influență siriană, dintre care doar 600 și-au depus bilanțurile”, au explicat analiștii.

Reprezentanții KeysFin au mai arătat că, raportat la nivelul întregii economii românești, sunt câteva mii de familii de români care au legătură cu investitorii sirieni.

Firma de consultanță amintește totodată și de controversații Zaher Iskandarani și Omar Hayssam, Mohamed Samer Hazam, cel care conduce Rio Bucovina SRL.