Directorul general al Apa Nova București, Lavinia Săniuță, și directorul adjunct al companiei, Giovana Soare, au fost puse miercuri sub control judiciar. Cele două sunt cercetate pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Conform unor surse judiciare, în dosar sunt și acuzații de interceptare ilegală a angajaților companiei.

Lavinia Săniuță, soția fostului ministru de Interne Marian Săniuță, și Giovana Soare vor fi sub control judiciar pentru 60 de zile. Ele au interdicția de a exercita orice funcție în cadrul companiilor din grupul Veolia.

Conform procurorilor anticorupție, Apa Nova a înființat un serviciu de securitate și protecție în care au fost angajați foști ofițeri de informații. Aceștia se ocupau, spun magistrații, cu protecția informațiilor despre ilegalități.

Procurorii au descoperit la Apa Nova un serviciu de securitate care nu se ocupa cu protecția companiei, ci cu protecția persoanelor ce comiteau ilegalități, susțin anchetatorii.

„La nivelul companiei Apa Nova București SA a fost instituit un serviciu de securitate format din foști lucrători ai serviciilor de informații, care efectuează filaje și interceptări în interesul persoanelor care controlează agentul economic și care încearcă în acest mod să țină sub control divulgarea de către angajații companiei de date care să conducă la depistarea activităților nelegale derulate", susțin anchetatorii.

Tot pentru asigurarea confidențialității activităților ilicite derulate, explică procurorii, au fost înființate conturi bancare confidențiale prin intermediul cărora sunt efectuate plăți de către persoane anume desemnate - Bruno Roche (director general, n.r.) și Lalague Laurent (președintele Apa Nova SA, n.r.)", mai precizează DNA.

Lavinia Săniuță: „S-au purtat frumos?”

Într-o discuție telefonică interceptată de procurori, administratorul Apa Nova, Lavinia Săniuță, soția fostului ministru de Interne Marian Săniuță, află de la fostul șef al Administrației Naționale Apele Române, Mădălin Mihailovici, și el în conducerea Apa Nova, că DNA nu a găsit tot, dar că au fost „deosebit de eleganți". Convorbirea ar fi avut loc tot pe 21 august 2015.

(...)

SĂNIUȚĂ LAVINIA TEODORA:  Nicio problemă! Nu, dar voiam să știu cum s-a terminat.

MIHAILOVICI JORJ MĂDĂLIN: S-a terminat că au luat documentele cât au găsit.

SĂNIUȚĂ LAVINIA TEODORA: Da.

MIHAILOVICI JORJ MĂDĂLIN: Sunt unele care, destul de multe găsite, altele care nu avem.

SĂNIUȚĂ LAVINIA TEODORA: Dar ce nu avem în principiu?

MIHAILOVICI JORJ MĂDĂLIN: Păi, n-au găsit, la unele contracte nu au găsit în spate rapoarte, proiecte și așa mai departe.

SĂNIUȚĂ LAVINIA TEODORA:  Am înțeles. Am înțeles. :  Dar s-au purtat frumos?

MIHAILOVICI JORJ MĂDĂLIN: Nu, au fost, din punctul meu de vedere, au fost deosebit de eleganți.

Cum plăteau bucureștenii prețuri mărite ilegal în Consiliul General al Capitalei

În acest dosar mai sunt cercetați fostul consilier din Primăria Capitalei Costin Berevoianu, dar și foștii șefi ai Apa Nova - Daniel Paul Bruno Roche și Laurent Lalague. Și Vlad Moisescu, fost trezorier PNL este anchetat în acest caz, alături de Ovidiu Semenescu, reprezentantul neoficial al intereselor grupului Veolia (care deține Apa Navo) în România.

Procurorii spun că Ovidiu Semenescu avea o relație specială cu Vlad Moisescu și a beneficiat de sprijin pentru firmele sale pentru a primi contracte pe raza Sectorului 1 (contracte cu instituțiile publice, obținerea unor avize, hotărâri de consiliu favorabile, evitarea luării unor măsuri nefavorabile).

”Urmare a acestei înțelegeri, Moisescu Vlad a facilitat în perioada respectivă, emiterea unor hotărâri de consiliu și încheierea unor acte adiționale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului unor consilieri din cadrul Consiliului General, care vizau majorarea de tarife, finalizarea și operarea stației de epurare Glina finanțată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea SC Apa Nova SA, reabilitarea și modernizarea fântânilor arteziene din municipiul București, etc", detaliază procurorii.

În perioada ianuarie - aprilie 2011, Vlad Moisescu s-a asigurat că va fi aprobat un act adițional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova București SA cu Primăria Municipiului București, privind obținerea, de către firma respectivă, ”a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureștean creșterea substanțială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă - 493.644.646 lei, profit net - 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei și profitul net-118.135.449 lei în 2012".

Consilierul lui Oprescu primea bani contra consultanță fictivă

Costin Berevoianu, în calitate de consilier al primarului general al Capitalei, ar fi susținut din această poziție interesele grupului de firme Veolia. În calitate de consilier al primarului, el a coordonat serviciile comunale de apă și canal, servicii în care era implicată și compania SC Apa Nova SA.

”În schimbul influenței exercitate, Moisescu și Berevoianu au primit de la grupul de firme reprezentat neoficial de Semenescu Ovidiu Traian, diferite sume de bani sub paravanul unor contracte (ex. de consultanță) încheiate în mod formal, fără ca obiectul lor să fie prestat în realitate", susțin procurorii.

În 2011, Apa Nova a plătit 666.000 de lei către firma Cronos Capital SRL (fostă Carpatera Capital Parteners SRL București). Această societate este controlată de Peter Brown, persoană apropiată lui Berevoianu Costin, susțin anchetatorii. În semestrul al doilea din 2011, firma Cronos Capital SRL a plătit 454.804 lei fără TVA, către firma RCB Universal SRL București, la care asociat cu 90 la sută este Costin Berevoianu.

Totodată, compania Apa Nova SA București a avut încheiat un contract de prestări servicii cu cabinetul stomatologic Stomproced SRL, aparținând soției lui Costin Berevoianu. În baza acestui contract compania Apa Nova SA a decontat sumele reprezentând contravaloare servicii stomatologice acordate angajaților, aprobate în prealabil de Nicolae Turcuman – liderul sindicatului angajaților Apa Nova, în anul 2014, suma de 1.236.990 lei).

Bruno Roche plătea direct banii lui Vlad MoisescuProcurorii au descoperit în cazul lui Vlad Moisescu că unele plăți erau efectuate înainte de semnarea contractelor de consultanță, unele contracte erau semnate de persoane care nu aveau calitate în firmă, erau efectuate plăți la o zi după încheierea contractului sau fără existența vreunui astfel de document.

Astfel, în cursul anului 2011 au fost încheiate trei contracte de consultanță între Team International Consult SRL și firme din grupul Veolia, respectiv SC Apa Nova București SA (în 03.03.2011) și SC Veolia Apă Servicii SRL (în 01.06.2011 și 01.11.2011), fără asigurarea publicității procedurii de achiziție în SEAP, plățile fiind realizate către firma controlată de Moisescu imediat după semnarea contractului.

Plățile ar fi fost autorizate, spun procurorii, de Daniel Paul Bruno Roche (în calitate de director general al SC Apa Nova București SA, respectiv administrator unic al SC Veolia Apă Servicii SRL), fiind realizate dintr-un cont bancar aflat la dispoziția exclusivă a decidenților.

”Vlad Moisescu a încasat, prin intermediul firmei Team International Consult SRL, de la firma Veolia Apa Servicii SRL, suma totală de 1.115.408 lei, în perioada anului 2012 și a facturat către firma Corporate Forensics Expert Consultancy SRL, aparținând lui Semenescu Ovidiu, suma de 523.882 lei, fără TVA, în perioada 2013-2015, pentru servicii fictive, ce nu au fost efectuate în realitate, documentele fiind întocmite doar în scopul creării unei aparențe legale pentru a se justifica transferul sumelor de bani", explică procurorii.

Contractele de consultanță, paravan aproape perfectȘi Ovidiu Semenescu era recompensat pentru relația specială pe care o avea cu Vlad Moisescu și Costin Berevoianu. Procurorii spun că Semenescu a încasat diferite sume de bani de la grupul de firme pe care îl reprezenta prin încheierea unor contracte de consultanță, prin încheierea unor contracte de promovare a imaginii în domeniul sportului sau încheierea unor contracte de publicitate prin intermediul unei companii achiziționate de el special pentru a crea încă un mod de scurgere a banilor din SC Apa Nova SA și celelalte companii din grup, sub forma unor acțiuni de promovare.