În urmă cu două săptămâni, experți ai NATO au vizitat Muntenegru pentru a verifica stadiul reformelor. Dintre țările candidate la aderare, Muntenegru are cele mai mari șanse în decembrie să primească invitație. Motivul atenției sporite e însă Rusia.

În 1999, NATO bombarda Muntenegru. Astăzi, fosta republică iugoslavă speră să primească invitație de aderare la NATO în luna decembrie. Ministrul de externe din Muntenegru e convins că „toate condițiile sunt îndeplinite”. Inspectori ai Alianței s-au aflat în misiune de monitorizare în urmă cu două săptămâni.

Motivul pentru care o posibilă aderare a acestui mic stat la NATO ocupă atenția observatorilor internaționali nu este statul Muntenegru în sine, scrie Washington Post. Țara are o populație de 600.000 și un buget al apărării de 28 de milioane de dolari. Armata din Muntenegru numără 2.000 de oameni pe timp de pace, deci pentru NATO e cam fix același lucru cu sau fără micul stat balcanic.

Dacă adăugăm însă Rusia în ecuație, Muntenegru devine brusc providențiala buturugă mică. Președintele Vladimir Putin spunea încă din 2007, la Conferința de Securitate de la München că „e evident că extinderea NATO către est nu are legătură nici cu modernizarea Alianței, nici cu securitatea în Europa”. „Dimpotrivă, e o provocare serioasă care reduce nivelul de încredere reciprocă”.

Dacă ne uităm la acțiunile și declarațiile Rusiei, e evident jocul de șah în care Kremlinul încearcă să împiedice extinderea NATO. Transnistria a fost primul și cel mai timpuriu exemplu, deși nici nu se punea problema unei aderări a Moldovei la Alianță. Apoi, planurile Georgiei de a adera sunt, de facto, anulate după războiul ruso-georgian din 2008, amintește cotidianul american.

În martie 2014 a venit rândul Ucrainei. Putin a declarat deschis că anexarea ilegală a Crimeei a fost în parte motivată de grijile sale față de NATO. „Pur și simplu nu îmi pot imagina că vom merge la Sevastopol ca să vizităm marinari ai NATO”, zicea președintele rus.

Așadar, pentru NATO aderarea unui stat ca Muntenegru e mai degrabă simbolică, cel puțin în termeni strategici. Ca mesaj transmis însă, micul stat va ține capul de afiș. Pentru Alianță e o ocazie să arate că articolul 10, în baza căruia state pot fi invitate să adere, e funcțional și că Moscova, totuși, nu are voie să aibă un veto ascuns.

Mai mult, ar fi prima extindere a NATO după ce relațiile dintre Vest și Rusia s-au deteriorat accentuat din cauza războiului din Ucraina. Dacă decizia va fi favorabilă statului Muntenegru, scrie Washington Post, aproape toată coasta Adriaticii va fi teritoriu NATO, cu excepția unei mici porțiuni a Bosniei-Herțegovina.

Și încă ceva: se pare că Muntenegru e o destinație turistică foarte iubită de ruși. În 2013, scrie publicația americană, turiștii din Rusia au reprezentat jumătate din populația țării, adică 300.000. Presa locală scrie și că aproximativ 40% din piața imobiliară e controlată de ruși.