Economia a crescut în al treilea trimestru cu 3,6 la sută comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, anunță Institutul Național de Statistică.

Creșterea produsului intern brut a încetinit față de 3,8 la sută în trimestrele anterioare.

Comparativ cu al doilea trimestru, avansul PIB a fost de 1,4 la sută în date ajustate sezonier, după o stagnare în perioada precedentă. INS a revizuit seriile anterioare de date, iar evoluția PIB din al doilea trimestru este acum estimată la 0, de la +0.1 la sută.

Creșterea economică aferentă primelor nouă luni este de 3,7 procente, potrivit estimărilor „semnal” ale INS, care va publica date detaliate despre ce a provocat evoluția PIB în al treilea trimestru luna viitoare.

Ce spun analiștii?

Rezultatele sunt ușor peste așteptările specialiștilor. Într-un sondaj realizat de Bloomberg și citat de Raiffeisen Bank, analiștii se așteptau la un avans de 0,9 la sută față de trimestrul al doilea, respectiv de 3,5 la sută în termeni anuali. Estimările proprii ale Raiffeisen vizau o creștere trimestrială de 0,7 la sută și un avans anual de 2,8 la sută.

Cel mai probabil, datele detaliate vor arăta că această majorare este urmarea cererii solide pe plan intern (consum privat și investiții), în vreme ce agricultura a avut o contribuție negativă, precizează analiștii Raiffeisen Bank.

În schimb, datele din primele nouă luni confirmă așteptările ING pentru o creștere de 3,7 la sută pentru întreg anul, se arată într-o notă a băncii către investitori.

ING estimează că principalul motor al creșterii a fost consumul, după reducerea TVA la produsele alimentare, iar industria și construcțiile au avut contribuții pozitive. Totuși, creșterea rapidă a consumului are și un efect advers - majorarea importurilor, cu efect asupra exporturilor nete, potrivit analizei ING.