Motivarea judecătorului care i-a arestat pe pompierii veniți în control la Club Colectiv conține trimiteri la dosare mai vechi privind sponsorizările primite de ISU, dosare care ar fi fost clasate de procurorii DNA, scrie echipa tolo.ro.

DNA a clasat de două ori în acest an ancheta privind sponsorizările societăților comerciale către Inspectoratele pentru Situații de Urgențe și faptul că pompierii nu mai pot controla aceste firme. Informația a fost dezvăluită de Cătălin Tolontan pe blogul său, într-o anchetă realizată împreună cu jurnaliștii Mirela Neag, Răzvan Luțac.

Dosarul a fost înregistrat la DNA pe 11 decembrie 2014, în urma unui denunț făcut pe 8 decembrie 2014 de către un pompier adjunct ISU de la Bacău împotriva șefului său. Acesta l-a reclamat pe inspectorul șef al ISU pentru că îi obligă pe oameni să ceară sponsorizări de la firmele controlate și că, pe baza sponsorizărilor, sînt trecute cu vederea diverse nereguli.

”Sponsorizările nu mai permit efectuarea unui control exigent, riguros și legal pentru înlăturarea neregulilor constatate”, scria pompierul în denunțul către DNA

DNA a clasat dosarul sponsorizărilor

În februarie 2015, DNA a dispus clasarea dosarului, bazându-se pe un raport din 27 ianuarie 2015 al IGSU, care spune, pe scurt, că nu e nimic în neregulă cu sponsorizările, fără să fie audiați martori.

Plângerea împotriva soluției de clasare duce la redeschiderea dosarului, dar DNA a clasat din nou dosarul.

Ce zice acum un judecător militar

Motivarea instanței în cazul arestării celor doi angajați ISU cuprinde și informația că instituția primea sponsorizări de la firmele pe care le controla, fapt cunoscut de conducerea Pompierilor.

Tribunalul Militar susține în motivare că „este greu de imaginat cum un agent economic care sponsorizează masiv ISU va putea fi controlat cu obiectivitate de inspectorii aparținând acestei instituții masiv sponsorizate și eventual sancționat drastic de către aceștia”.

Căpitanul Petrică George Matei a fost arestat preventiv, iar colega sa Antonina Radu a fost arestată la domiciliu în dosarul Colectiv. Aceștia ar fi controlat clubul înainte de incendiul devastator, dar nu au luat nicio măsură. Mai mult, ar fi completat ei documentația în locul celor reponsabili de la Club Colectiv.

"Gravitatea excepțională a faptelor comise de către inculpați rezidă în consecințele catastrofale generate de aceste fapte, inculpații, datorită pregătirii lor, putând să estimeze cu precizie riscurile la care se pot expune în concret persoanele care participau la activități în clubul respectiv. Or, în loc să facă toate demersurile prevăzute de legile în vigoare, regulamente și ordinele superiorilor și fișa proprie a postului pentru a elimina aceste riscuri, cei doi inculpați au acționat în sens contrar, colaborând practic cu societatea controlată pentru acoperirea deficiențelor majore existente și care în final au dus la dezastrul din 30 octombrie 2015", mai scriu judecătorii în motivare.

Cei doi au fost acuzați de abuz în serviciu legat de controalele făcute în clubul Colectiv, dar nedeclarate superiorilor. Patronii clubului, audiați de procurorii militari, au spus că nu le-au dat bani celor doi când au venit să verifice clubul, dar judecătorii cer procurorilor să se uite cu atenție la superiorii ierarhici ai celor doi angajați ISU pentru a putea completa tabloul responsabililor pentru incendiul din Colectiv.

Bilanțul negru al acestei tragedii din 30 octombrie se ridică la 55 de morți și încă peste 60 de persoane internate în prezent în spitale din România și străinătate.

Citiți întreaga investigație pe tolo.ro