Guvernul Cioloș a fost votat, marți, în Parlamentul cu 389 de voturi ”pentru” și 115 ”împotrivă”, în condițiile în care avea nevoie de 274 de voturi. Cioloș a spus că votul dă legitimitate Cabinetului pentru ceea ce și-a propus să facă.

16:46 Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcție a membrilor Guvernului României va avea loc marți, la ora 19:00, a anunțat Administrația Prezidențială.

16:16 Președintele Klaus Iohannis a felicitat noului Guvern, pentru primirea votului de încredere din partea Parlamentului.

”Este o dovadă că partidele au înțeles că un Guvern de tehnocrați este acum soluția cea mai bună pentru România. Cabinetul Cioloș va avea o sarcină dificilă, iar îndeplinirea obiectivelor asumate în programul de guvernare nu va fi posibilă fără un sprijin parlamentar consistent. Sunt încrezător că fiecare membru al echipei guvernamentale va trata cu responsabilitate și profesionalism misiunea care i-a fost încredințată”, a scris, pe Facebook, Iohannis.

Referitor la schimbarea propunerii de la justiție, Cioloș a precizat că are încredere în Cristina Guseth, întrucât o cunoaște, și a pus prestația din comisii pe seama emoțiilor și  ”a unor tensiuni din sală”.

Premierul desemnat a mai spus că este foarte important ca ministrul Justiției să aibă încrederea partenerilor cu care lucrează, inclusiv a Parlamentului, astfel că de comun acord cu Guseth a luat decizia de a face o altă propunere.

Dacian Cioloș: Votul de astăzi ne dă legitimitatea să facem ceea ce ne-am propus

”Nu pot decât să vă mulțumesc pentru această încredere pe care ne-ați oferit-o, pentru mesajul pe care ni-l transmiteți referitor la mandatul pe care îl avem pentru acest an. Consider, prin acest vot, că ați înțeles și ați acceptat ceea ce ne-am propus să facem, că ați acceptat deschiderea pe care am oferit-o pentru a face în așa fel încât această legitimitate pe care Parlamentul ales al României a transferat-o acestui guvern de tehnocrați să se transforme în eficiență și în rezultate bune care să redea încrederea cetățenilor României că actul guvernamental este pentru români și că acest lucru ne poate ajuta să recâștigăm încrederea în noi și să mergem mai departe”, a declara Cioloș după vot.

Premierul desemnat a mai spus că miercuri va conduce prima ședință de guvern.

Jurământul la Palatul Cotroceni va avea loc marți seara.

Două voturi au fost anulate.

Cabinetul avea nevoie de 274 de voturi pentru a fi învestit.

Fostul premier Victor Ponta nu a fost prezent la ședința comună, după cum a anunțat luni.

Elena Udrea și parlamentarii din Mișcarea Populară au votat ”împotrivă”.

 

Cioloș:

  • Ne vom concentra pe recâștigarea încrederii cetățenilor, vrem să deschidem actul guvernamental și să receptăm ceea ce vine din societate.
  • Cred că democrația poate fi întărită prin acest guvern, partidele pot profita pentru a recâștiga încrederea cetățenilor.
  • Nu există măsuri anticonstituționale în programul de guvernare. Ne-am concentrat pe temele esențiale, nu am vrut să prezentăm un document ”stufos”.
  • Prin votul pe care-l veți da astăzi, se face un transfer de legitimitate.
  • Putem să ne reconstruim viitorul împreună, dacă avem încredere unii în alții.

Călin Popescu-Tăriceanu a susținut că PSD rămâne la putere, PNL își manifestă intenția de a fi critic la adresa Guvernului, deci în opoziție, astfel că aproape nimic nu s-a schimbat.

Copreședintele ALDE s-a referit din nou la cazul Rarinca și la binomul SRI-DNA, un cartel neconstituțional netransparent.

A reamintit că formațiunea sa nu va vota Guvernul Cioloș, deoarece ”tehnocrația ucide democrația”.

Alina Gorghiu a subliniat că în prezent există o criză în toată clasa politică, iar partidele care răsufla ușurate că nu mai văd oameni în stradă greșesc.

”PNL crede în această soluție cu toate sincopele în formarea echipei”, a spus copreședintele liberalilor, explicând că speră că Guvernul Cioloș va repara o parte dintre abuzurile Guvernului Ponta, inclusiv alegerea primarilor în două tururi.

Liviu Dragnea a făcut un bilanț al guvernării PSD, enumerând creșterea economică și a veniturile populației, reducerea taxelor și impozitelor, a deficitul bugetar.

”Moștenirea dvs e o economie care funcționează (...) Misiunea dvs este să creșteți salariul minim la 1.200 lei în 2016 (...) să asigurați creșterea cu 10% a salariilor tuturor bugetarilor așa cum a votat Parlamentul, a spus liderul PSD, adăugând că sunt bani pentru această creștere.

El i-a cerut lui Cioloș să respecte modificările la Codul Fiscal, printre care reducerea TVA la 20% și a impozitului pe dividende la 5%.

”De felul în care le veți implementa depinde poziția PSD, depinde numai de dvs dacă în Parlament vom fi parteneri sau adversari”, a atras atenția Dragnea.

Președintele social-democrat a susținut că PSD, UNPR și ALDE au asigurat ”poate cea mai bună guvernare de după 1989” și aveau ”toate motivele să ne ducem mandatul până la final”, legitimitatea votului din 2012, o majoritate stabilă în Parlament.

” Aveam toate motivele să continuăm guvernarea și aveam tot dreptul să cerem ca funcția de prim-ministru să revină PSD-ului și am si făcut-o. A fost o altă nominalizare”, a declarat Dragnea, explicând că PSD a acceptat această situație ca urmare a situației României și a contextului internațional.

Avertisment către Cioloș: ”Votul nostru nu e un cec în alb. Vom susține Guvernul Cioloș atâta timp cât avem convingerea că-șii desfășoară activitatea în interiorul mandatului agreat. Atât timp cât va continua măsurile economice începute de guvernarea noastră (...) Vreau să fiu foarte clar: dacă vom avea cea mai mică îndoială că aceste condiții nu sunt respectate, atunci sprijinul nostru pentru acest guvern va înceta. Nu vom ezita să folosim toate mijloacele parlamentare pentru a corecta și, sper să nu fie nevoie, pentru concedia guvernul”.

În deschidere Parlamentul a păstrat un moment de reculegere.

Dacian Cioloș, discurs. Cele mai importante idei:

  • Încrederea în mediul politic pare slăbit, oamenii așteaptă o schimbare a felului de a administra interesul public; de aici a izvorât mandatul acestui Guvern
  • Vrem să venim cu soluții care să aibă efect în această perioadă limitată a mandatului dar să pună bazele unei schimbări de structură în viitor
  • Sunt conștient că acest Guvernul nu se poate angaja pe toate fronturile de reformă, însă ne concentrăm pe un set minimal care poate fi realizat 
  • Parlamentul a fost și rămâne singura forță democratică, Guvernul va fi un partener activ al Parlamentului
  • Vom veni în mod proactiv în fața dv pentru a ne asigura că măsurile propuse au înțelegerea și susținerea forului democratic
  • Am pregătit Programul de Guvernare în câteva zile. De aceea nu este exhaustiv. Vom veni până în 15 decembrie cu un plan detaliat de măsuri pe fiecare domeniu în parte.
  • Subliniez sprijinul necondiționat șți lipsit de orice ingerință din partea executivului în lupta anticorupție.
  • Urmează un an important cu numiri în DNA și Parchet, numirile vor fi ghidate numai de performanță.
  • Expertiza europeană pe care Gv o aduce se va manifesta cu precădere în domeniul fondurilor europene/
  • Eliminarea cheltuielilor neproductive și ineficiente vor fi urmărite în special în domeniul companiilor de stat
  • Fondurile UE: avem încă mari restanțe în perioada 2007-2013; nu vom putea face minuni pentru o dezangajare totală; tot în acest an va trebui să demarăm implementarea noului cadru 2014-2020. O provocare majoră - îndeplinirea condiționalităților: cadastru, achiziții, ref admin publice, ref sănătății. Necesită o coordonare eficientă între ministere.
  • Nevoie de un sistem eficient de sănătate - ne vom concentra eforturile pe redefinirea rolului și statutului personalului medical în societate și evitarea migrației sale în străinătate
  • Suntem confruntați cu provocări majore în UE, instabilitate la granițele noastre. Atentatele,e dovadă de vulnerabilitate în fața extremismului 
  • Vom menține fără echivoc reperele politicii externe: angajarea în UE, parteneriatul cu NATO. Semnal de alarmă în privința bugetului 2-016 - va tb să acoperim financiar și aceste angajamente ale țării
  • Îmi voi folosi toată energia pentru consolidarea încrederii și participării României în UE.
  • Nu putem și nu ne dorim să înlocuim clasa politică, noi nu putem Guverna decât alături de forțele politice reprezentate în acest for.