Fostul primar al orașului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, a fost trimis în judecată împreună cu alte personae pentru prejudicierea Poștei Române cu peste 1,4 milioane de euro. Omul său din conducerea Poștei este și el judecat.

Gheorghe Ștefan, fostul primar al municipiului Piatra Neamț, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru prejudicierea CN Poșta Română SA. El este acuzat de trafic de influență, spălare a banilor (8 acte materiale) și instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Alături de Ștefan, a fost trimis în judecată și Florin Aurelian Ciobotaru, fost director general adjunct în cadrul Poștei Române, acuzat de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Alte patru persoane, oameni de afaceri și din conducerea Poștei Române, au fost trimise în judecată, dar și firma Smart Telecom Solutions SRL.

Conform procurorilor, CN Poșta Română SA (CNPR) „a încheiat, la data de 27 iulie 2006, în condiții dezavantajoase, cu firma Super Total Services SRL (devenită SC Smart Telecom Solutions SRL), un contract de asociere în participațiune privind prestarea unui serviciu de "bill payment” (încasare electronică a facturilor), folosind o rețea de terminale POS ce aparținea unei societăți de profil”.

Firma Smart Telecom Solutions SRL era reprezentată de Emmanouil Sorillos (trimis și el în judecată) și, susțin procurorii în actul de acuzare, nu a făcut decât să se interpună între CN Poșta Română SA și firma respectivă, preluând o parte din profitul companiei naționale.

„Cel care, din partea CNPR, a determinat semnarea, de către subordonații săi, a acestui contract, este directorul general de la acel moment, Dan Mihai Toader. Contractul respectiv s-a încheiat ca urmare a înțelegerii acestuia din urmă cu inculpatul Emmanouil Sorillos. Prin executarea contractului, CN Poșta Română SA a suferit un prejudiciu de 1.437.139,24 euro”, mai arată procurorii într-un comunicat.

Omul lui Gheorghe Ștefan la vârful Poștei Române

În cursul anului 2009, Gheorghe Ștefan, primarul municipiului Piatra Neamț și vicepreședinte al PDL, fiind membru în biroul permanent național al partidului, „pentru a controla modul de atribuire ori de executare a contractelor, și-a impus un apropiat, pe Florin Aurelian Ciobotaru, în funcția de director general adjunct având în coordonare Direcția comercială a CN Poșta Română SA”, conform DNA.

Afacerea de căpușare a Poștei Române ar fi fost pusă la cale de Gheorghe Ștefan și Florin Aurelian Ciobotaru, care ar fi convenit cu Marian Constantinof ca o societate comercială nou înființată, controlată de acesta din urmă, să înlocuiască SC Smart Telecom Solutions SRL în relația contractuală cu CN Poșta Română SA, privind prestarea, în unitățile poștale ale companiei, de servicii de încasare electronică a facturilor prin folosirea unor terminale POS.

„În schimbul folosirii influenței sale, pentru a-l determina pe Ciobotaru Florin Aurelian să înceteze contractele CNPR cu SC Smart Telecom Solution SRL și să le atribuie SC Posh Telecom Solutions SRL (pe care Marian Constantinof o controla prin interpuși), Gheorghe Ștefan i-a cerut lui Marian Constantinof să-i dea jumătate din profitul pe care l-ar fi obținut această din urmă societate comercială, în executarea contractelor încredințate”, susțin procurorii anticorupție.

Pentru a-și atinge scopul, Gheorghe Ștefan ar fi exercitat presiuni asupra directorului general adjunct Florn Ciobotaru pentru a găsi urgent soluții de încetare a contractelor dintre firma Smart Telecom Solutions SRL și CN Poșta Română. În cele din urmă, contractele au fost denunțate unilateral de către Poșta Română.

„În acest fel, CN Poșta Română SA și-a asumat riscul plății unor daune interese compensatorii. După parcurgerea procedurilor judiciare declanșate de SC Smart Telecom Solutions SRL pentru soluționarea litigiului comercial cu CN Poșta Română SA, compania a fost obligată la plata unor despăgubiri de circa 4,5 milioane de euro”, arată procurorii DNA.

Achiziția publică, evitată printr-un contract de asociere 

Ulterior, mai spun anchetatorii, Ciobotaru a negociat și a încheiat în aprilie 2009, cu Posh Telecom Solutions SRL, fără organizarea unei proceduri de achiziție transparente și legale și în condiții dezavantajoase pentru compania națională, un contract de asociere în participațiune.

Practic, CN Poșta Română SA a încheiat cu Smart Telecom Solutions SRL și apoi cu Posh Telecom Solutions SRL contracte de asociere în participațiune, nu contracte de prestări servicii, pentru evitarea procedurilor de achiziție public. Obiectul era prestarea de servicii de încasare electronică a facturilor prin folosirea unor terminale POS în unitățile poștale ale companiei.

„În realitate, în ambele cazuri, rețeaua de terminale POS aparținea Payzone SA (care a instalat terminalele, care deținea platforma de operare și un „call-center” pentru oferirea de consultanță și service); atât Smart Telecom Solutions SRL, cât și Posh Telecom Solutions SRL erau interpuse, fără o activitate efectivă – cu aceste societăți comerciale CN Poșta Română SA a acceptat nejustificat să își împartă profitul”, notează procurorii în actul de acuzare.

Influența lui Gheorghe Ștefan răsplătită cu sute de mii de lei

Din banii încasați din contractual cu Poșta Română, Marian Constantinof a achitat din conturile firmei Posh Telecom Solutions SRL peste 300.000 de lei către o firmă controlată prin interpuși de primarul din Piatra Neamț, pentru achiziționarea de publicitate în municipiul Piatra Neamț. Această societate comercială a direcționat o parte din banii încasați către o televiziune la care asociați erau copii lui Gheorghe Ștefan.

„Tot la solicitarea lui Gheorghe Ștefan, Marian Constantinof a achitat costurile deplasării și ale unui cantonament efectuat, în Italia, de echipa de fotbal Ceahlăul Piatra Neamț. Costul transportului și al cazării, achitat din conturile unei firme la care asociat este Marian Constantinof, a fost de 39.417 lei și 35.306 euro. Valoarea totală a sumelor date lui Gheorghe Ștefan sau altora, la cererea lui, este de 422.138,07 lei (circa 100.000 de euro) și 35.306 euro”, mai spun procurorii.

Dosarul procurorilor a pornit de la raportul Corpului de control al premierului, care a descoperit neregulile de la Poșta Română în septembrie 2013.