După marțea neagră din Parlament, data de 19 noiembrie poate fi supranumită „joia albă” a justiției din România.

Deși, în general, presa din România face abuz de noțiunea de Breaking News - până la nivelul la care publicul nu mai reacționează - faptul că DNA cere arestarea senatorului Dan Șova pentru că acesta ar fi luat mită 100.000 de euro este cu adevărat BREAKING. Ironic este faptul că rețeta acuzată de procurori este aproape aceeași, în sensul în care mita ar fi fost cerută tot în legătură cu un complex energetic, de data aceasta CET Govora.

Mai interesant decât faptul în sine va fi pentru societatea românească să urmărească votul din Senat, pentru că Camera Superioară trebuie să avizeze cererea DNA. La votul precedent, pe când co-acuzatul din dosarele Turceni și Rovinari, Victor Ponta, era prim ministru, cererea a fost respinsă de senatori.

DNA a mai formulat, recent, o cerere de arestare preventivă, respinsă însă de Camera Deputaților. E vorba despre ultimul dosar penal al Elenei Udrea, care a ajuns la o înțelegere cu procurorii apropo de gajul depus în contul cauțiunii cerute.

Dacă Elena Udrea este liberă, nu același lucru se poate spune despre judecătoarea Geanina Terceanu Teodorovici. Aceasta a fost reținută de procurorii DNA după ce Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz pozitiv cererii procurorilor. Teodorovici este acuzată că ar fi primit mită 200.000 de euro pentru a da o sentință de achitare în Dosarul Transferurilor din fotbal.

De departe cea mai mare sumă vehiculată de procurorii DNA este însă cea de 1,4 milioane euro, adică suma cu care fostul primar din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, ar fi prejudiciat Poșta Română. „Pinalti” a fost trimis în judecată.

Aparatul judiciar are motoarele turate la maximum și în Europa, cu precădere în Franța după atentatele sângeroase din 13 noiembrie. Într-un raid antiterorist de proporții, la Saint Denis, poliția franceză l-a ucis pe creierul atentatelor, Abdelhamid Abaaoud. Direct sau indirect, acesta este răspunzător și de moartea a doi cetățeni români. Atacurile de la Paris au urmări și pe plan politic, unde amenințarea organizației teroriste Statul Islamic apropie Occidentul și Rusia într-o asemenea manieră încât riscă să șteargă cu buretele ilegalitățile comise de Moscova în Ucraina.

Registrul tragic al ultimelor săptămâni revine și în actualitatea internă prin vestea că bilanțul tragediei din clubul Colectiv a ajuns la 57 de morți. În spitalele din București mai sunt internate 44 de persoane, dintre care 11 în stare gravă și critică.

Recomandarea de lectură a redacției:

„Criminalii din vecini” - o poveste despre România rurală, unde oamenii, trădați de autorități, iau legea în propriile mâini - The Guardian.