Legea Bugetului de stat și cea a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2016 au ajuns luni în Parlament, care urmează să dea un vot final miercuri. Premierul Dacian Cioloș prezintă proiect de buget în plen.

Proiectul a fost votat, duminică, favorabil cu unanimitate de voturi din partea Comisiilor reunite de specialitate din Parlament.

În cadrul dezbaterilor din Comisiile de buget-finanțe ale celor două Camere au fost respinse 249 de amendamente și doar 20 au fost admise, astfel încât forma care intră în discuția plenului reunit nu diferă prea mult față de cea trimisă de Guvern Parlamentului.

Conducerea Parlamentului a alocat 15 ore și 34 de minute pentru dezbaterea bugetului.

Potrivit ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, veniturile bugetului pe anul viitor sunt estimate la 31 la sută din PIB, în scădere față de anul în curs, ea precizând că "un impact negativ foarte mare în venituri" îl are reducerea TVA, respectiv diminuarea cu 4 puncte procentuale de la 24 la sută la 20 la sută, precum și reducerea TVA la apă potabilă și pentru irigații și agricultură de la 24 la 9 la sută, conform Mediafax.

Premierul Dacian Cioloș a declarat, în plen, că Guvernul respectă cadrul legal adoptat de Parlament în 2015, incluzând prevederi importante de creșteri salariale și relaxare fiscală. 

Acestea au în total un impact bugetar de 20 de miliarde lei, în condițiile în care veniturile scad cu circa 10 miliarde lei, iar cheltuielile cresc cu peste 9 miliarde lei.

Cioloș a atras atenția că prevederile nu pot fi compensate de creșterea economică, care acoperă circa 9 miliarde lei.

"Soluția a fost dificil de agreat într-un interval extrem de scurt, dar a fost posibilă prin mărirea deficitului bugetar ca derogare temporară de la obiectivul asumat și prin relocarea unor sume de la ordonatorii de credite", a explicat premierul.

Referitor la proiectele cu impact real, Dacian Cioloș a spus că Guvernul nu începe mai mult decât poate termina, adăugând că s-a avut în vedere evitarea rispirii resurselor prin concentrarea pe un număr limitat de proiecte cu rezultate concrete.

PSD, PNL și minoritățile au anunțat că vor vota bugetul pe anul viitor. UDMR a precizat că va lua o decizie până la votul final de miercuri, în timp ce parlamentarii Mișcării Populare vor vota împotrivă.

După discuțiile generale, ședința celor două Camere reunite se va relua la 17:30.