O ceață groasă de poluare a învăluit Teheranul, în timp ce autoritățile din Beijing au emis deja al doilea cod roșu din această lună.

Autoritățile iraniene au decis închiderea școlilor duminică la Teheran din cauza poluării aerului care a atins niveluri record, a anunțat sâmbătă televiziunea de stat, preluată de AFP.

„Toate școlile vor fi închise duminică la Teheran, Shahr-Rey și Islam-Shahr (orașe aflate în apropierea capitalei). Dacă poluarea se menține, măsura va fi prelungită și luni”, a spus într-o declarație televizată Mohammad Hadi Heydarzadeh, șeful departamentului de mediu din provincia Teheran, care numără 14 milioane de locuitori. 

În afară de închiderea școlilor, o altă măsură prevede limitarea circulației în centrul capitalei, precum și încetarea activității unor uzine timp de o săptămână,informează Agerpres.

Poluarea este adesea o problemă la Teheran, orașul fiind parțial străjuit de munți. Ea este provocată în proporție de 80% de gazele de eșapament ale celor 5 milioane de mașini și aproape tot atâtea motociclete care circulă zilnic în orașul plin de ambuteiaje și ale căror efecte se amplifică iarna. Poluarea a provocat în 2012 moartea prematură a 4.500 de persoane la Teheran și a 80.000 în toată țara, conform Ministerului Sănătății.

În același timp, Capitala Chinei este acoperită sâmbătă de o ceața toxică, după emiterea celui de-al doilea cod roșu - de nivel maxim - de poluare, fără a mai atinge însă vârfurile din ultimele săptămâni.

Locuitorii își pun chiar întrebări asupra eficienței măsurilor drastice adoptate, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Codul roșu emis de autoritățile municipale a intrat în vigoare sâmbătă în zori și va fi menținut până marți. Departamentul pentru mediu a decis închiderea uzinelor și adoptarea unei circulații alternative pentru mașinile particulare pentru a evita răspândirea smogului. Și școlile urmează să își suspende cursurile.

Poluarea este accentuată de utilizarea crescută a cărbunelui pentru producerea de electricitate în timpul iernii și de emisiile nocive provenite din regiunile industriale din jurul capitalei chineze. China, țară în care 70% din producția de electricitate este pe bază de cărbune, este primul stat poluant de pe glob, însă s-a angajat să își reducă emisiile de dioxid de carbon.