Guvernul analizează posibilitatea eliminării prevederilor din Codul Fiscal referitoare la obligativitatea plății de către persoanele fără venituri a contribuțiilor de sănătate (CASS), a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

"Vom face până la sfârșitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie o analiză în legătura cu sustenabilitatea acestui articol 180 atât din punct de vedere fiscal, cât și constituțional, pentru că și din punct de vedere constituțional se pune problema dacă se respectă prin acest articol principiul justei așezări a sarcinii fiscale”, a afirmat purtătorul de cuvânt, după ședința de guvern de miercuri.

Potrivit noului Cod Fiscal, intrat în vigoare la 1 ianuarie, persoanele care nu realizează venituri  trebuie să plătească lunar 5,5% (57 de lei) din salariul minim brut pe economie.

Suciu a explicat că articolul 180 încerca ”să deschidă posibilitatea de a reintra în sistemul de sănătate a persoanelor care vor să beneficieze de servicii de sănătate și prin aceasta sunt dispuse să plătească șase luni în urmă 5,5% din salariul minim”.

”Una este când persoana intră în sistem de bună voie sau pentru că suferă de o anumită boală și vrea să beneficieze de tratamentele sau de serviciile sistemului de sănătate și alta este de a cere imperativ unor persoane care nu au venituri, dar nici nu au nevoie de asistență medicală și să începem să-i vânăm prin țară”, a mai spus Suciu.

El a dat asigurări că, dacă va fi eliminat caracterul obligatoriu al CASS, nu va exista niciun impact bugetar.

La rîndul său, ministrul finanțelor Anca Dragu apreciază că măsura poate avea un impact negativ semnificativ asupra unor anumite categorii defavorizate de contribuabili, precum persoanele cu venituri ocazionale, mai mici decât salariul minim pe economie. „În general, dorim să evităm situația în care costul colectării unor taxe și impozite depășește sumele încasate la bugetul general consolidat. Luăm în calcul îmbunătățiri ale Codului Fiscal și ale normelor metodologice aferente, în special pentru a veni în sprijinul contribuabililor și a eficientiza sistemul de colectare, fără majorarea taxelor și a impozitelor. Discuția inițiată astăzi va avea, cu siguranță, rezultate în următoarele săptămâni”, a spus Dragu, potrivit unui comunicat al ministerului.

Recent, secretarul de stat din cadrul Ministerului Finanțelor, Gabriel Biriș, a declanșat controverse după ce a declarat că în România sunt trei milioane de "fantome" care nu există din punct de vedere fiscal.  

"Cum poți să zici «am trăit fără niciun venit timp de șase luni»? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat?", a afirmat Gabriel Biriș, într-un interviu pentru Republica.ro.

Dan Suciu a recunoscut că declarația prezintă probleme, dar a precizat că  premierul Dacian Cioloș nu i-a cerut demisia lui Biriș.