Asasinarea fostului spion rus Alexander Litvinenko în 2006 a fost „probabil” aprobată de președintele Vladimir Putin, porivit unei anchete conduse de un judecător al Înalții Curți de Justiție din Marea Britanie.

Litvinenko, un fost agent KGB, a murit la vârsta de 43 de ani la câteva zile după ce a fost otrăvit cu poloniu radioactiv, care i-a fost administrat în ceai.

Litvinenko era cetățean britanic și lucra pentru serviciul britanic de spionaj MI6 la data decesului. Ancheta, care a început în ianuarie 2015, notează ca posibile motive ale crimei colaborarea lui Litvinenko cu serviciile britanice, criticile aduse de el lui Putin și serviciului de spionaj rus FSB și asocierile lui cu alți dizidenți ruși, scrie presa britanică.

Raportul, prezentat de președintele comisiei de anchetă Sir Robert Owen, susține că asasinatul este opera FSB. Owen a concluzionat, pe baza datelor și a probelor care au i-au fost puse la dispoziție, că operațiunea în urma căreia fostul spion a murit a fost „probabil” aprobată de Nikolai Patrușev, șeful de atunci al FSB, și Vladimir Putin. Raportul evidențiază însă că toate concluziile sunt bazate pe mărturii care nu pot fi admise ca probe într-un tribunal și că nu este alcătuit în baza procedurilor foarte stricte care se aplică în cazul audierilor, scrie Russia Today.

Oficialii ruși, precum și cele două persoane suspectate de omorârea lui Litvinenko – Andrei Logovoi și Dmitri Kovtun – au negat întotdeauna implicarea în decesul acestuia. După publicarea rezultatelor anchetei, Lugovoi, acum membru al parlamentului rus, și-a reiterat inocența și a spus că acuzațile împotriva sa sunt „absurde”. „Rezultatele erau de așteptat, nu e nicio surpriză. Acuzațiile făcute azi nu fac decât să arate încă o dată poziția anti-Rusia a autorităților de la Londra”, a spus Lugovoi, potrivit agenției de presă Interfax.

Marina Litvinenko, văduva fostului agent, a spus după publicarea concluziilor anchetei că este „foarte mulțumită” că cele spuse de fostul ei soț pe patul de moarte, când îl acuza pe Putin de moartea sa, au fost dovedite de magistrații britanici.

Ea a cerut guvernului Regatului Unit să impună sancțiuni economice și interdicții de călătorie anumitor persoane, inclusiv lui Putin. 

The Guardian comentează însă că guvernul nu este foarte dornic de a impune noi sancțiuni Rusiei.