Premierul Dacian Cioloș a declarat, răspunzând EurActiv, că România e în continuare împotriva mecanismului de redistribuire a refugiaților, atât timp cât fluxul migraționist nu este sub control.România a votat,în 2015, împotriva cotelor de refugiați.

După discuțiile cu președintele francez, Francois Hollande, privind criza refugiaților, premierul român a susținut că există multe puncte de vedere comune.

"Este necesară consolidarea frontierelor externe ale Uniunii Europene. România va vota în favoarea propunerii CE de a crea Corpul european de pază a frontierelor, chiar dacă mai sunt câteva detalii care trebuie să fie schițate", a afirmat Cioloș, într-o întâlnire cu jurnaliștii francezi.

Răspunzând EurActiv, șeful Guvernului a subliniat că România "este în continuare împotriva mecanismului de redistribuire a refugiaților atât timp cât fluxul migrației nu va fi sub control”.

El a reamintit că România are a doua frontieră terestră externă ca lungime în UE, chiar dacă "nu este cea mai expusă la criza migrației”.

Referitor la Schengen, Dacian Cioloș a afirmat că Bucureștiul e "îngrijorat” de discuțiile care au loc în UE cu privire la granițele naționale.

"România dorește în continuare să adere la Schengen, dar la un Schengen funcțional. Noi am îndeplinit criteriile pentru aderarea la Schengen de mai mulți ani, dar statele membre au decis să aplice criterii suplimentare referitoare la lupta anticorupție și (reforma) justiției”,

a subliniat premierul român.

 

Cioloș este de părere că primul pas ar trebui făcut prin primirea țării noastre în Schengen cu granițele aeriene.

"Ar fi o modalitate de a recompensa progresele făcute de România”, a spus Dacian Cioloș.

La începutul lui septembrie 2015, președintele Klaus Iohannis a explicat că, încă de la prima discuție privind primirea refugiaților, în martie 2015, România a pledat ca fiecare stat "să stabilească singur câți refugiați poate să primească”.

Alături de Cehia, Slovacia și Ungaria, România a votat împotriva cotelor obligatorii, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne din septembrie 2015. 

Președintele Klaus Iohannis a declarat că România este solidară și cu celelalte state membre și cu refugiații, dar a susținut că primirea de refugiați trebuie să se facă pe baze voluntare.