Datele băncii naționale arată că activitatea de creditare a crescut anul trecut în România, pe baza împrumuturilor acordate în lei, în timp ce creditele în valută au scăzut cu 10 procente.

În anii anteriori, creditarea a scăzut semnificativ, atât din cauza interesului redus pentru accesarea de noi credite cât și a reticenței băncilor de a finanța noi afaceri. 

Potrivit statisticilor BNR, soldul total al împrumuturilor acordate populației și companiilor s-a ridicat la 217,5 miliarde de lei (circa 49 miliarde de euro) la sfărșitul lui 2015, în creștere cu 3 procente față de anul precedent.

În termeni reali (incluzând și rata inflației), creșterea a fost chiar mai mare, de 4 la sută, pentru că anul trecut prețurile deconsum au scăzut.

Valoarea împrumuturilor în lei a crescut cu circa 20 de procente anul trecut, depășind pentru prima dată din 2006 soldul creditelor în valută.

În 2014 și 2013, activitatea de creditare a fost reținută, iar soldul total al împrumuturilor a scăzut și pe fondul ratei mari de neperformanță, respectiv a neplății ratelor. În 2012, soldul a fost mai mare în valoare nominală, dar în termeni reali a scăzut. Practic, ultimul an în care valoarea totală a împrumuturilor a fost în creștere a fost 2011.

Dar anul trecut, pe fondul dobânzilor tot mai mici și a veniturilor în creștere, populația a reînceput să se împrumute, de data aceasta în lei. Soldul împrumuturilor în monedă locală accesate de populație a crescut cu peste 30 de procente pe parcursul anului trecut.

Creditele luate de companii au fost, de asemenea, în creștere, soldul urcând cu 11 procente. Însă această evoluție a fost contrabalansată de scăderea cu 9 la sută a creditelor corporate în valută, în timp de soldul împrumuturilor contractate de populație în alte monede a fost mai mic cu aproape 11 la sută.