Orașul Alep este pe cale să fie asediat de forțele regimului de la Damasc și ar putea suferi aceeași soartă ca orașul martir Srebrenița, din Bosnia, în 1995, susțin mai multe organizații nonguvernamentale, în pofida acordului de încetare a focului.

Responsabili ai mai multor organizații umanitare, precum Oxfam, Mercy Corps sau Syrian American Medical Society, s-au întâlnit, joi, la Washington, într-un moment în care SUA sunt criticate pentru că nu fac suficient pentru a-i ajuta pe refugiații sirieni, notează AFP, preluat de Le Figaro.

"Alep va fi următoarea Srebrenița", a avertizat doctorul Zaher Sahloul de la Syrian American Medical Society, referindu-se la masacrul din iulie 1995, în urma căruia peste 8.000 de bosniaci au fost uciși de sârbii bosniaci.

Medicul a subliniat că "singurul drum care leagă Turcia de Alep a fost complet tăiat de o grupare kurdă (siriană) aliată forțelor guvernamentale".

El și-a exprimat îngrijorarea privind "faptul că cei 300.000 de oameni care au rămas în Alep nu suferă în același mod în care suferă alții" în Siria.

După ce s-au întâlnit joi la Amiens, în nordul Franței, președintele francez Francois Hollande și premierul britanic David Cameron au cerut "Rusiei și regimului sirian să înceteze imediat atacurile împotriva forțelor opoziției moderate" și să pună capăt "marșului lor spre Alep".

Progrese vizibile

Pe de altă parte, ONG-urile au recunoscut că, de la intrarea în vigoare a încetării focului, la 27 februarie, atacurile împotriva civililor au scăzut în mod semnificativ, dar armata siriană continuă să blocheze accesul convoaielor umanitare.

"Ieri au avut loc cinci atacuri aeriene la intrarea în Alep", a precizat Neal Keny-Guyer, președintele Mercy Corps, organizație ce are angajați în zonă. Potrivit acestuia, luptele continuă la 15 kilometri de granița cu Turcia și există familii care s-au refugiat în peșteri.

În opinia doctorului Sahloul, care s-a întors recent din Siria, "regimul și rușii încearcă să profite de situație pentru a ocupa zonele pe care doresc să le controleze: la nord de Alep, în Latakia (vest) sau la nord de Homs (centru)".

ONU a vorbit, joi, de "progrese vizibile" de la intrarea în vigoare, sâmbătă, a acordului de încetare a focului în Siria, înregistrându-se o scădere netă a numărului de civili uciși.