Ministrul austriac al Apărării a declarat că ruta balcanică trebuie să rămână complet închisă, astfel că dorește să ajute Macedonia și cere UE să facă mai mult pentru această țară.

Situația din tabăra pentru refugiați de la Idomeni, nordul Greciei, se înrăutățește pe zi ce trece. În jur de 14.000 de oameni stau aici, înfruntând frigul și ploaia, în speranța că ruta balcanică se va redeschide pentru a putea călător din nou spre Europa Centrală și în special Germania, scrie Welt Online.

Comisarul european pentru Migrație, Dimitris Avramopoulos, a denunțat, în timpul vizitei de marți, situația de la Idomeni pe care a calificat-o drept inacceptabilă. "Acest lucru trebuie să înceteze", a spus el.

Având în vedere situația dramatică a refugiaților de la Idomeni, centru aflat în apropiere de frontiera Greciei cu Macedonia, Austria este pregătită să ofere asistență în ceea ce privește securizarea granițelor.

Hans Peter Doskozil, ministrul austriac al Apărării, a declarat pentru Die Welt că "ruta balcanică trebuie să rămână complet închisă". Macedonia ar face prin securizarea frontierelor sale "enorm de mult pentru întreaga Uniune Europeană" și, prin urmare, ar trebui să fie puternic susținută din punct de vedere financiar de către UE.

"Austria s-a oferit să-i acorde asistență Macedoniei. Ministerul Apărării examinează în prezent dacă poate contribui cu echipamente tehnice, cum ar fi ochelari de vedere pe timp de noapte", a spus Doskozil.

Pentru situația din tabăra de la Idomeni, ministrul a dat vina pe Comisia Europeană: "dacă deciziile luate de mult timp de către Consiliul European, și anume hotspot-uri, controale, înregistrarea refugiațilorși distribuirea lor, ar fi fost puse deja în aplicare, am fi avut o situație cu totul diferită", a declarat oficialul austriac.

Totodată, Doskozil a solicitat mai mult sprijin pentru Bulgaria, apreciind că imigrația ilegală va continua, deoarece pentru traficanți reprezintă "o afacere de miliarde de euro".

Ministrul Apărării din Austria consideră că vor apărea noi rute alternative.

"O posibilă țară afectată ar putea fi Bulgaria, care are o frontieră lungă cu Turcia. În apropiere de graniță, pe partea turcă se află circa 400.000-500.000 de imigranți. Bulgaria ar trebui să fie tratată la fel ca Grecia în cazul unui acord cu Turcia", a afirmat Doskozil.

Recital de pian la Idomeni

Artistul chinez Ai Weiwei, care a vizitat taberele pentru refugiați din Grecia, a venit cu un pian alb la centrul de la Idomeni, iar pianista Nour Alkhzam, o tânără refugiată din Siria, a susținut un concert.

Cum în localitatea elenă a plouat mai mereu în ultima perioadă, mai mulți refugiați au protejat pianul cu o prelată din plastic, pentru a-i permite femeii să cânte.

Nour Alkhzam a declarat că nu a mai atins un pian de trei ani, dar speră să ajungă în Germania pentru a-și continua studiile.

Angelia Jolie, în vizită la refugiații din portul Pireu


Actrița Angelina Jolie a vizitat, miercuri, Portul Pireu, în calitate de trimis special al Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați, scrie ekathimerini.com.

Jolie s-a întâlnit cu oficiali eleni și cu refugiați, cazați temporar în centrele din zonă. Inițial, ea ar fi trebuit să viziteze centrele de primire din insula Lesbos, dar vizita a fost anulată.

Actrița ar urma să ajungă și în alte centre pentru refugiați, cu ocazia vizitei sale în Grecia.

Relocarea refugiaților: CE solicită statelor membre să acționeze urgent

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, un raport privind punerea în aplicare a mecanismelor temporare de transfer de urgență și a mecanismului european de relocare, document ce arată că ritmul de transfer este nesatisfăcător.

 

Statele membre ale UE s-au angajat din punct de vedere juridic să transfere 160.000 de persoane care au în mod clar nevoie de protecție internațională și au reafirmat acest angajament în mai multe ocazii. Având în vedere situația umanitară din Grecia care se acutizează din ce în ce mai mult, statele membre trebuie să-și îndeplinească urgent angajamentele și să prevină o deteriorare în continuare a situației refugiaților în această țară,

a declarat comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos.

Oficialul european a mai declarat că în zilele și săptămânile următoare trebuie să se înregistreze "o creștere substanțială a transferurilor”.

Este necesar ca "statele membre să asigure rute alternative sigure și legale către Europa pentru persoanele care au nevoie de protecție internațională și să-și dovedească solidaritatea cu țările terțe afectate de criza refugiaților printr-o intensificare semnificativă a eforturilor de relocare în UE”, a subliniat comisarul pentru migrație.