Patru procurori și-au depus candidatura pentru șefia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație, funcție rămasă vacantă după demisia lui Tiberiu Nițu, fostul procuror general.

UPDATE 14:17 Ministerul Justiției a comunicat că doar patru candidaturi s-au înregistrat pentru funcția de procuror general al României. În lista dată publicității nu apare numele lui Constantin Sima, președintele Asociației Procurorilor din România.

Știrea inițială:

Cinci candidați s-au înscris în concursul pentru conducerea Parchetului General, instituție rămasă fără șef după demisia lui Tiberiu Nițu în luna februarie 2016.

Cei cinci candidați sunt Oana Schmidt-Hăineală, Codruț Olaru, Augustin Lazăr, Constantin Sima și Gheorghe Ivan.

Oana Schmidt-Hăineală este membru al Consiliului Superior al Magistraturii și coordonator Comisie pentru relația cu UE și organizațiile internaționale din cdrul CSM.

Augustin Lazăr este procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba și este doctor în drept.

Constantin Sima este președintele Asociației Procurorilor din România. El este cel care a instrumentat celebrul dosar Caritas.

Gheorghe Ivan este procuror la Parchetul General, iar anterior a fost șeful DNA Galați. El este și profesor universitar doctor.

Numirea în funcția de procuror general se face de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Candidații trebuie să aibă o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, să fi obținut calificativul „foarte bine” la ultima evaluare și să nu fi fost sancționați disciplinar în ultimii cinci ani.

Candidații trebuie să dețină viziune managerială, experiență profesională relevantă, capacitate decizională și de asumare a răspunderii, capacitatea de gestionare a situațiilor de criză, motivare și capacitate de relaționare și comunicare.