Comisia juridică a avizat favorabil, marți, cererea DNA de reținere a deputatului PSD Sebastian Ghiță, în timp ce în cazul solicitării de arestare nu s-a întrunit numărul necesar de voturi ”pentru”. Decizia va fi luată miercuri de plenul Camerei.

DNA a cerut Camerei Deputaților ridicarea imunității deputatului Sebastian Ghiță, acuzat de mai multe infracțiuni.

Procurorii susțin că acesta a primit mită de două ori și că a transmis informații secrete.

În plus, Ghiță este acuzat și de șantaj, cumpărare de influență și conducere fără permis.

Vicepreședintele Comisiei juridice Ciprian Nica a anunțat că, în cazul cererii DNA de încuviințare a arestării lui Sebastian Ghiță, s-au înregistrat 11 voturi ”pentru”, 5 voturi ”împotrivă” și 5 abțineri, scrie News.ro.

În ceea ce privește cererea de arestare preventivă, s-au înregistrat 10 voturi ”pentru”, 6 voturi ”împotrivă” și 5 abțineri.

Avizul Comisiei juridice este consultativ.Rapoartele vor ajunge miercuri în plenul Camerei Deputaților.

La audierea în Comisia juridică, Sebastian Ghiță a venit însoțit de trei avocați și a adus două bibliorafturi cu documente despre care a afirmat că sunt "dovezi" în apărarea sa.

Potrivit unor surse parlamentare citate de Agerpres, Sebastian Ghiță le-a prezentat membrilor Comisiei juridice un filmuleț cu unul dintre denunțătorii săi, Răzvan Alexe, în care acesta se afla într-un club, "în diferite ipostaze", iar filmarea era comentată de o altă persoană.

Sebastian Ghiță a negat acuzațiile procurorilor DNA privind traficul de influență și darea de mită, susținând că se presupune în mod eronat că oameni cu o carieră profesională de 10-15 ani în spate ar fi fost mituiți de el prin menținerea în funcții.

"Sunt acuzat de două infracțiuni de dare mită șefului procuroraturii din Ploiești și șefului poliției din Ploiești, ca să fiu scurt. Mita nu constă în bani, în imobile, în avantaje, în ceva material. Mita, spun procurorii în urma unui denunț, constă în menținerea în funcție a acestor oameni. Adică, acești oameni cu cariere de 10-15 ani, cu un parcurs pofesional setat de lege, procurorul numit de doamna Laura Codruța Kovesi, în două rânduri și de CSM, iar polițistul avansat subsecretar de stat de primul ministru Cioloș, acum. Se presupune că acești oameni au fost mituiți de mine prin menținerea în funcție”, a declarat Sebastian Ghiță, după ședința Comisiei Juridice, relatează Mediafax.

În acest context, el a susținut că procurorul Liviu Tudose care a fost arestat în dosarul său s-ar fi întâlnit cu fostul premier Victor Ponta, dar nu pentru a discuta despre funcții, ci pentru a-i da o invitație la un concert al orchestrei simfonice din Prahova, unde cânta fiica sa. El a mai spus că nu a participat la această întâlnire, dar știe despre ce a fost vorba.