Germanii își pierd credința într-o Europă fără frontiere: doi din trei spun că guvernul ar trebui să renunțe la acordurile Schengen și să fie reintroduse controale la frontierele naționale.La fel cred și francezii și italienii.

Asta reiese dintr-un sondaj efectuat, în luna martie, în Franța, Germania și Italia de Institutul Ifop din Paris, care a dorit să vadă ce influență au avut refugiații asupra stării de spirit a locuitorilor din cele trei state. Sondajul a fost efectuat la comanda Fundației Jean-Jaurès, apropiată de Partidul Socialist, scrie Süddeutsche Zeitung. 

Principalele concluzii ale sondajului:  

  • 66% dintre germani doresc revenirea la granițele naționale.
  • Aproape fiecare al doilea german consideră că sunt prea mulți străini în Germania.
  • 72% dintre germani cred însă că este "datoria” Germaniei să preia în continuare refugiați.
  • 79% dintre respondenți sunt de părere că, pe lângă refugiați, vin în Europa și potențiali teroriști ISIS. 

Nu doar germanii sunt însă sceptici. 72% dintre francezi și 60% dintre italieni nu mai au încredere în actualul sistem și doresc reîntoarcerea la frontierele naționale, scrie Süddeutsche Zeitung.

Criza refugiaților și atacurile teroriste de la Paris și Bruxelles i-au făcut pe europeni să se îndoiască de spațiul de liberă circulație Schengen și să creadă că lucrurile au scăpat de sub control, a declarat, pentru Süddeutsche Zeitung, cercetătorul Ifop Jérôme Fourquet.

"Anterior, se tot spunea că o renunțare la Schengen înseamnă începutul sfârșitului UE în ansamblul său", a precizat Fourquet, reamintind că, din toamna anului trecut, toate statele au renunțat de facto la libera circulație, dar "Europa nu s-a prăbușit!".

"Willkommenskultur" a dispărut

Sondajul Ifop arată și o renunțare la "Willkommenskultur" adoptată de germani la începutul crizei refugiaților. Tot mai mulți germani au impresia că țara lor a primit destui refugiați: 47% dintre cei chestionați consideră sunt sunt "deja mulți străini” în Germania, motiv pentru care nu ar mai trebui să preia noi migranți. În septembrie 2015, doar 33% dintre germani credeau acest lucru.

Aproape două treimi dintre francezi și tot atâția italieni sunt de părere că în țările lor sunt prea mulți străini și nu ar mai fi loc de alții.

Pe de altă parte, 72% dintre germani, peste 50% dintre francezi și aproape 70% dintre italieni consideră că este de datoria țărilor lor să primească refugiați care fug din calea războiului.

În ceea ce privește posibilitatea ca printre refugiați să se afle și potențiali teroriși, aproape 80% dintre germani au răspuns afirmativ. În cazul francezilor și italienilor, peste 80% cred că, odată cu refugiații, în Europa vin și potențiali teroriști.