Negocierile secrete între SUA și UE privind Parteneriatul Transatlantic TTIP au fost dezvăluite de Greenpeace, care a furnizat documente mai multor instituții media din Germania. Negocierile sunt dure și ne vor influența: pozitiv sau negativ?

UPDATE Comisia Europeană are o primă reacție, prim comisarul european pentru comerț, în urma scurgerilor de informații de la negocierile SUA-UE și susține că nu va accepta "niciodată" o diminuare a standardelor de protecție a consumatorilor și mediului în blocul comunitar.

„Niciodată UE nu va semna vreun acord comercial care să diminueze nivelul de protecție al consumatorilor, securitatea alimentară sau protecția mediului. Acordurile comerciale nu vor schimba legile noastre privind organismele modificate genetic sau modul de producție al cărnii de vacă în deplină securitate ori modul în care ne protejăm mediul”, susține Cecilia Malmstrom pe blogul personal.

Cecilia Malmstrom susține că documentele publicate de ONG-ul Greenpeace „nu reflectă ce va rezulta în urma negocierilor”.

***Știrea inițială

Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții ar putea fi cel mai mare acord comercial din istoria omenirii și va implica o piață de peste 800 de milioane de oameni. Negocierile sunt secrete, dar unele documente au început să apară cu ajutorul organizației neguvernamentale Greenpeace, care le-a transmis cotidianului Süddeutsche Zeitung și posturile de radio și de televiziune germane WDR și NDR.

Conform celor de la Süddeutsche Zeitung, guvernul Statelor Unite ale Americii pune o presiune mare în negocierile cu Uniunea Europeană decât se credea anterior.

Nu mai puțin de 240 de pagini au fost furnizate de către Greenpeace și vor fi publicate, după ce mai multe persoane apropiate de negocierile SUA - UE au confirmat autenticitatea documentelor.

Conform jurnaliștilor germani, încă de la începutul negocierilor, din urmă cu trei ani, publicul a putut doar să ghicească ce au discutat cele două părți, ceea ce a dus la ieșirea în stradă a milioane de oameni, în semn de protest față de TTIP.

Pozițiile sunt clare: în timp ce UE dorește ca negocierile să fie publice, SUA insistă asupra păstrării secretului asupra acestor discuții.

Avantajele sau pericolele produselor alimentare modificate genetic

Conform documentelor, Washingtonul amenință să nu relaxeze exporturilor din industria auto europeană, iar scopul este de a forța Europa să cumpere mai multe produse agricole din SUA.

Documentele relevă în continuare faptul că SUA a blocat apelul european de urgență pentru a înlocui tribunalele controversate private de arbitraj, responsabil pentru procese corporative, cu un model de stat, public.

Exportul de produse agricole nu este principalul obiectiv al SUA. Washingtonul are interes și în exportul de produsele alimentare controversate, modificate genetic, care sunt în mare parte interzise în cadrul Uniunii Europene.

Ambele părți au subliniat de multe ori până în prezent că SUA va respecta preocupările europene în această privință și că cetățenii europeni nu trebuie să fie îngrijorați cu privire la această problemă. Dar materialul confidențial obținut de jurnaliști arată o altă situație.

Klaus Müller, președinte al Federației Organizațiilor de Consum din Germania a expșlicat, cupă studierea documentelor:

„SUA, de exemplu, cere ca interdicțiile legale cu privire la aceste produse să fie luate doar în cazul în care a fost dovedit științific că aceste produse sunt într-adevăr dăunătoare. UE interzice produsele gen carnea tratată cu hormoni sau produse alimentare modificate genetic, ca o măsură de precauție în cazul în care chiar și cel mai mic indiciu de risc apare. SUA le interzice numai dacă oamenii au fost deja afectați ca rezultat al consumului”.

„Este aceasta un vis devenit realitate, sau coșmarul nostru cel mai rău?”, se întreabă jurnaliștii de la Süddeutsche Zeitung

Pentru consumatorii din Uniunea Europeană, importul de carne de la animale a căror creștere a fost amplificată prin utilizarea de hormoni este un gând înfricoșător. Produsele modificate genetic sau cu hormoni sunt interzise pe scară largă în cadrul UE deoarece nu este clar ce consecințe ar avea pentru sănătatea umană consumarea acestor produse.

De asemenea, ar putea avea consecințe inclusiv asupra mediului.

Dar în SUA, aceste produse modificate genetic sau tratate cu hormoni sunt produse în masă, iar producătorii americani doresc să le vândă și în Europa, cu ajutorul acordului comercial transatlantic de parteneriat comercial și de investiții (TTIP).

În SUA domnește principiul științific, adică un produs este considerat sigur până când opusul este dovedit. Europa, pe de altă parte, urmează principiul prevenirii.

Criticii TTIP se tem, de asemenea, de reducerea standardelor pentru etichetarea produselor alimentare. În UE, fiecare ingredient care a fost produs din organisme modificate genetic trebuie să fie etichetate în mod clar pe ambalaj. În schimb, SUA refuză să accepte această practică pe care o consideră a fi în detrimentul comerțului, ceea ce va avea ca rezultat costuri inutile și poate fi interpretat greșit ca o etichetă de avertizare.

Disputa legislativă. Rigurozitatea europeană vs relaxarea americană

Un alt punct serios de dispută este cooperarea legislativă. Atât SUA și Europa au dat impresia că au fost în mare parte, în acord cu privire la reglementarea legislativă. Dar, documentele de negociere sugerează ceva foarte diferit, susțin jurnaliștii care au intrat în posesia documentelor.

În timp ce UE subliniază dreptul la autodeterminare legislativă în documentele, SUA vrea să reducă drastic domeniul de aplicare al legislaturii europene în ceea ce privește deciziile economice.

Legislația SUA este fundamental diferită de cea a UE. În UE, de exemplu, este interzisă utilizarea a 1.308 substanțe chimice în produsele cosmetice, existând suspiciuni că ar fi cancerigene. În SUA, pe de altă parte, sunt interzise doar 11 de substanțe.