Guvernul de centru-dreapta de la Reykyavik pare să tragă concluzii din criza în care se află UE, cu precădere zona Euro și a decis să anuleze demersul de aderare a micului stat la UE. Executivul a informat oficial președinția letonă a Consiliului European.

Anularea cererii de aderare fusese o promisiune de campanie la ultimele alegeri de acum doi ani. În capitala Islandei au avut loc deja primele proteste împotriva deciziei. 

Micul stat insular, aminteste revista Spiegel, intrase într-o profundă criză financiară, în anul 2008, din cauza colapsului a trei bănci locale. După acel moment, dorința oamenilor de aderare la UE crescuse simțitor. În 2009 fuseseră demarate negocierile de aderare.

Procesul s-a blcoat însă în aprilie 2013, când a venit la putere un guvern de centru-dreapta eurosceptic, iar susținerea pentru ideea de aderare a scăzut și la populație. La sfârșitul lunii februarie, executivul a decis că suspendă discuțiile cu UE fără a întreba însă în vreun fel populația dacă asta vrea cu adevărat. Cele două partide care formează coaliția, ambele eurosceptice, au decis și trecut prin Legislativ o lege care anulează procedurile de aderare.

Conform celui mai recent sondaj de opinie, efectuat în luna februarie, peste jumătate din populația Islandei dorește însă să continue procesul de negociere în vederea integrării în comunitatea europeană. Rezultatele sondajului au fost publicate de revista Iceland Review.

Islanda este parte a acordului Schengen și beneficiază și de circulația liberă a bunurilor în interiorul UE. Punctele divergente cu Bruxelles-ul sunt de găsit la capitole precum protecția mediului - unde Islanda practică vânătoarea de balene la scară largă, de pildă. Susținătorii aderării la UE au în vedere introducerea monedei Euro și câștigarea unei stabilități sporite pentru economia proprie.