La termenul de miercuri, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au programat audierea liderului PSD, Liviu Dragnea, judecat pentru angajarea fictivă a unor persoane la Direcția pentru Protecția Copilului, dar care lucrau la sediul PSD.

UPDATE 5 Judecătorii au declarat cercetarea judecătorească finalizată și au stabilit ultimul termen pentru 25 aprilie, atunci când vor fi susținute pledoariile finale. 

UPDATE 4 Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să-i confrunte pe Liviu Dragnea și Floarea Alesu, fosta șefă a DGASPC. Judecătorii au constatat că sunt declarații contradictorii.

În timpul confruntării desfășurate în fața judecătorilor, Floarea Alesu a susținut că Dragnea i-a cerut menținerea în funcție a celor două angajate de la Protecția Copilului Teleorman care lucrau la PSD, Dragnea neagă că ar fi avut astfel de discuții cu Floarea Alesu.

„Liviu Dragnea, direct și personal, mi-a cerut într-o discuție să le mențin pe funcțile respective în cadrul DGASPC Teleorman pe cele două persoane până când le va rezolva problema. Se întâmpla în 2008, când la rândul meu am fost informată de șefa de la Personal.

De față la aceasta discuție nu a mai fost prezentă nicio persoană. Această discuție a avut loc în cabinetul de președinte al Consiliului Județean Teleorman al lui Liviu Dragnea. Începând cu 2009, pînă în 2010, am mai avut și alte discuții cu Liviu Dragnea, tot în legătură cu situația celor două. De fiecare dată îmi spunea că se va rezolva, să am răbdare”, a spus Floarea Alesu.

„Ultima dată mi-a spus „să-i pun la muncă pe ceilalți angajați, care erau în număr de 800, că sunt destui și stau degeaba”. Au fost 3-4 discuții pe holul de la sala de ședință de la Consiliul Județean, imediat ce se termina ședința, înainte de a ține dumnealui conferința de presă. Nu pot indica o persoană care să confirme aceste întâlniri și obiectul discuțiilor legat de cele două persoane.

Liviu Dragnea a negat „categoric” discuțiile.

„Categoric nu. Nu am avut nicio întâlnire sau discuție de genul celor la care a făcut trimitere Floarea Alesu. în legătură cu holul de la ieșirea din Consiliul Județean, acel hol era cam cât spațiul acesta de aici (arătând în fața judecătorilor). Acolo era o aglomerație infernală, erau foarte multe persoane. Acolo nu exista un loc în care cineva putea să vorbească fără ca cineva să nu audă. Nu se poate purta o discuție de genul celor afirmate de Alesu Floarea. Acolo era balamuc, era o aglomerație ca în tramvai. Acolo se fuma, erau 70-80 de persoane de obicei.

UPDATE 3 Liviu Dragnea dă declarații în fața instanței.

„Am înțeles acuzațiile, le resping categoric, deoarece mă consider nevinovat”, a început Dragnea în fața judecătorilor. Liderul PSD nu a mai dat declarații în fața instanței în acest dosar.

„Pe Botorogeanu (una dintre angajatele de la Protecția Copilului care lucra la sediul PSD, n.r.) o cunoșteam dinainte de 2004. De la partid, era la unul dintre birourile parlamentare. Pe Stoica am cunoscut o la o manifestare de partid, nu știu dacă la Camera Deputaților, parcă era un congres sau ceva de genul ăsta. A fost o discuție cu colegii de partid și cu presa locală care venise. Era o discuție informală, lucruri politice. S-au spus câteva păreri de la presă, cum că PSD Teleorman ar avea nevoie de o mai bună comunicare. Și eu, și colegii mei am spus . Nu mai știu cine exact, sunt totuși o grămadă de ani, din 2005-2006, îmi este greu să spun. În glumă, cred, cei din presă au spus că ne costă. Am spus că nu avem bani nici să angajăm consultanță, nici să angajăm la partid, pentru că nu aveam bani”, a spus Dragnea în instanță, conform News.ro.

„Dacă îmi permiteți, am auzit și astăzi, s-a tot discutat despre activitatea de la partid. Pe atunci, la o organizație județeană de partid nu era ca la o fabrică, să fie oameni care să muncească în fiecare zi de dimineață până seară, eventual în două schimburi. Astăzi sunt organizații județene care angajează. Ulterior, nu știu dacă la Consiliul Județean, eu îmi amintesc că la sediul de partid, a venit doamna Stoica, ca o continuare a discuției de la acel eveniment politic că să discutăm despre cum s-ar putea face o colaborare de partid cu dumneaei. Nu știu, nu vreau să jignesc pe nimeni, dar la sediul de partid veneau inclusiv oameni care nu aveau studii superioare, dar voiau să fie directori de fabrici”, a mai declarat Dragnea.

„Ulterior, după ceva timp, nu știu cât, când am avut o ședința la sediul de partid, era seară cred, după ședință, era foarte multă lumea acolo, mulți colegi din cadrul BPN, alți membri, nemembri care erau în fața sediului. La un moment dat, doamna Stoica mi-a spus că trebuie totuși să aibă un venit și dacă nu se poate angaja la partid. Eu i-am spus că, din câte știu, nu se poate angaja și i-am recomandat să își caute un loc de muncă, pentru că nu poate rămâne în baza partidului pentru venituri stabile. Nu i-am cerut doamnei Stoica să meargă să se angajeze la DGASPC și în fapt să rămână la partid. Nu am vorbit cu nicio persoană din DGASPC, din nicio altă instituție pentru ca doamna Stoica să fie angajată”, a mai spus Liviu Dragnea.

„Referitor la acuzația că am determinat-o pe Florea Alesu să mențină în funcție cele două persoane, inclusiv să se opereze ca vechime în muncă perioada în care în realitate și-au desfășurat activitatea la sediul județean al partidului, neg categoric o astfel de determinare sau influențare”.

„La vremea aceea nu erau niste persoane importante. Ele acum sunt cunoscute in mass-media. Nici macar la nivelul orasului Alexandria nu erau cunoscute”.

"Eu mă întreb firesc: ar fi trebuit să mă interesez de fiecare angajat membru PSD dacă merge la serviciu? Eu nu merg nici acum în fiecare zi la sediul de partid. Eu ajungeam la sediul de partid cam la două săptămâni. Au fost perioade în care nu ajungea niciunul câte o lună. Când noi aveam Birou Permanent județean însemna că veneau toți membrii, șoferii, primarii, consilieri județeni, multă lume”.

„Aș vrea să închei, domnule președinte. Așa cum am spus de la început, am citit dosarul, rechizitoriile, declarațiile. Încerc să înțeleg de ce am fost trimis în judecată fără nicio probă, doar pe niște declaratii, niște feelinguri, niște bârfe spuse la un șpriț. Nu am reușit să înțeleg. Ce să mai spun, am rămas și sunt ținta DNA-ului”, a mai declarat Dragnea.

UPDATE 2 Una dintre persoanele despre care procurorii spun că a fost angajată fictiv la Direcția pentru Protecția Copilului a vorbit pentru prima dată cu judecătorii.

„Nu eu am solicitat să fiu angajată. Nu m-am adresat eu lui Timotei Stuparu sau lui Liviu Dragnea. La acea dată, eu îmi desfășuram activitatea în presa locală. La o reuniune a partidului, Liviu Dragnea mi-a propus o colaborare cu PSD-ul. Atunci am făcut cunoștință cu Dragnea. Ulterior ne-am întâlnit la CJ Teleorman, împrejurare în care mi-a spus că dorește să organizeze un birou de presă în cadrul PSD Teleorman”, a declarat Anisia Stoica judecătorilor.

„Am fost întrebată de președintele Consiliului Județean, Liviu Dragnea, pentru mine era președintele partidului, dacă s-a rezolvat problema mea cu angajarea. I-am spus că nu și nici nu știam cine trebuia să o rezolve. Eu nu am apelat la nimeni să intervină la Liviu Dragnea pentru a fi angajată. Forma de a fi remunerată în felul acesta a fost total nefericită, a fost peste capul meu. S-a luat această hotărâre să fiu angajata acestei Direcții”, a declarat Anisia Stoica.

„Trebuia să fim plătiți cumva, de-asta s-a luat această decizie. Domnul Dragnea a avut discuții cu niște persoane pe care nu le știu exact. Mi-a spus că voi fi angajată în cadrul DGASPC. Mi-a spus că o să fie o situație temporară. S-a creat o discuție atunci, eram nelămurită cu privire la activitatea concretă, unde o să muncesc, la partid sau la DGASPC Teleorman. Adriana Botorogeanu era deja angajată așa. Nu pot preciza cine mi-a spus că voi lucra zi de zi la partid”, a mai completat Stoica.

„Precizez că nu m-am simțit niciodată protejată de domnul Dragnea sau de altcineva. Au tot fost martori care au spus asta, dar eu nu am făcut niciodată parte din cercul lui relațional”, a afirmat Anisia Stoica.

De precizat faptul că Anisia Stoica nu a dorit să facă declarații până acum.

UPDATE Fosta soție a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, pare să îngreueze situația liderului PSD.

Ea a depus la dosar o hârtie prin care demonstrează că a plătit prejudiciul reținut în contul ei către DGASPC (108.612 lei) și a cerut încetarea procesului său în acest caz. Mai mult, Bombonica Prodana a spus judecătorilor că nu vrea să dea declarații în acest dosar.

Ulterior, avocatul Bombonicăi Prodana a precizat că aceasta ar fi plătit doar 33.000 de lei, reprezentând partea sa din prejudiciu, iar clienta sa nu își recunoaște vinovăția prin acest gest.

***** Știrea inițială

Tot la acest termen vor fi audiați cei trei inculpați care și-au recunoscut vinovăția în acest dosar, dar și trei martori propuși de Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a ajuns la sediul ICCJ cu puțin înainte de ora 10. Zeci de jandarmi au fost mobilizați pentru a-i asigura culoar de trecere liderului PSD.

De remarcat că Liviu Dragnea este singurul politician care beneficiază de paza Jandarmeriei atunci când dă declarații la DNA sau Înalta Curte de Casație și Justiție.

Trei persoane judecate în procesul angajărilor fictive la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman au recunoscut complet acuzațiile aduse de procurori și au cerut judecarea în procedură simplificată.

Este vorba despre Adriana Botorogeanu, Gheorghe Nicușor, fost  șef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare din DGASPC Teleorman, și Anisa Stoica, care la data faptelor era angajată la aceeași instituție. Cu toții ar putea primi pedepse reduse cu o treime.

Instanța a stabilit următorul termen de judecată pentru 28 martie, iar până atunci va analiza cererea celor trei inculpați care au cerut să fie judecați mai repede.

Înalta Curte de Casație și Justiție este la al doilea termen de judecată a dosarului de abuz în serviciu în care sunt acuzați președintele PSD, Liviu Dragnea, fosta lui soție, Bombonica Prodana, și angajați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman.

Ce acuză procurorii?

Liviu Dragnea, condamnat deja definitiv pentru fraudarea Referendumului din 2012, organizat pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, este acum judecat pentru instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual.

Alături de el va lua loc în boxa acuzaților și fosta lui soție, Bombonica Prodana, acuzată de abuz în serviciu.

Conform procurorilor, „în perioada iulie 2006 – 2013, inculpata Floarea Alesu, la instigarea lui Liviu Dragnea, la acea vreme președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv președinte al organizației județene a unui partid politic, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a dispus în mod ilegal menținerea în funcții și implicit plata drepturilor salariale pentru inculpatele Adriana Botorogeanu și Anisa Stoica, angajate în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman”.

De altfel, procurorii au trimis-o în judecată și pe Floarea Alesu, fost director la DGASPC Teleorman, despre care procurorii spun că știa că, deși cele două persoane au figurat în mod scriptic ca angajate în cadrul instituției respective, nu s-au prezentat efectiv la serviciu și nu au prestat vreo activitate.

„În realitate cele două persoane și-au desfășurat activitatea la sediul organizației județene Teleorman a partidului politic (PSD, n.r.) al cărui președinte era inculpatul Liviu Dragnea, aspect cunoscut de acesta din urmă”.

Procurorii mai spun că instituția a avut un prejudiciu de 108.612 lei, reprezentând drepturi salariale încasate necuvenit de către Adriana Botorogeanu (75.593 lei) și Anisa Stoica (33.019 lei), sumă cu care Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Procurorii le-au trimis în judecată și pe cele două angajate fictiv pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la fals intelectual.