Lideri politici din România și din Moldova le-au vorbit participanților la miting. Băsescu, Orban și Barna au avut discursuri legate de reunirea Moldovei cu țara și pentru integrarea în UE. Dodon: doar un grup nesemnificativ de naivi și profitori.



„Marea Adunare Centenară” de la Chișinău a fost dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.

Printre participanți s-au aflat fostul președinte Traian Băsescu și Dan Barna, președintele USR.

Zecile de mii de particpanți au scandat îndelung „Unire!” și „Jos hotarul de la Prut!”.

Cel mai așteptat mesaj a fost cel al fostului președinte al României, Traian Băsescu, foarte popular printre cetățenii Republicii Moldova.

El a declarat că parlamentele de la București și Chișinău trebuie să voteze în cel mai scurt timp unirea.

„Aici, astăzi, venim cu al doilea mare eveniment și cerem parlamentelor de la București și Chișinău ca, în cel mai scurt timp, în cinstea Centenarului Unirii, să voteze din nou unirea”, a spus Băsescu.

El a mai spus că trăim „după voința lui Stalin și Hitler, trăim după odiosul pact Ribbentrop-Molotov”, afirmând că românii sunt singurii care nu au avut tăria de a îndepărta efectele pactului.

Liderul USR, Dan Barna a afirmat că locul Basarabiei este în Uniunea Europeană, iar „cel mai puternic motor este speranța încrederea și dragostea”.

Igor Dodon: „Unionismul azi, un eșec umilitor”

„Chiar dacă unionismul a înregistrat azi un eșec umilitor, trebuie să condamnăm propagarea acestei molime politice în Republica Moldova. Astăzi, organele de forță au demonstrat că pot asigura ordinea publică și le mulțumesc că și-au făcut datoria, dar pe viitor așteptăm mai multă inițiativă în asigurarea securității constituționale a țării”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

Președintele Republicii Moldova a catalogat „Marea Adunare Centenară” ca fiind un protest banal al minorităților, cu lăutari și discursuri ofilite.

„Astazi s-a confirmat vorba din popor că butoiul care mai tare hodorogește este pustiu. Așa s-a dovedit a fi și cu unionismul - după atâtea luni de propagandă, isterie și milioane investite, în PMAN s-a adunat doar un grup nesemnificativ de naivi și profitori, însoțiți de niște lideri politici compromiși și trădători de țară. În loc de „Marea Adunare” a fost organizat un banal protest minoritar, cu lăutari și discursuri ofilite”, crede Dodon.