Avocatul Poporului recomandă eliminarea prevederilor ce interzic accesul elevilor cu temperatură peste 37,3 grade Celsius la examenele naționale, susținând că prin această măsură se încalcă dreptul la educație în condiții egale.

"Apreciem că interzicerea accesului elevilor care depășesc nivelul temperaturii corporale permise are ca efect încălcarea dreptului la educație, în condiții egale, al elevilor care ar urma să fie excluși de la examenele de Evaluare națională și Bacalaureat, afectând astfel rezultatele acestora pentru accesul la studiile liceale sau universitare", se explică în recomandarea postată pe site-ul instituției, potrivit Agerpres.

Avocatul Poporului recomandă Ministerului Educației și Cercetării și Ministerului Sănătății să identifice și să dispună, în regim de urgență, toate măsurile care se impun în vederea asigurării dreptului la educație în condiții de egalitate, în contextul prevenirii răspândirii SARS-CoV-2.

Instituția amintește că, prin Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății 4259/15 mai pentru stabilirea unor măsuri de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, nu era permis accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depășește 37,3 grade Celsius în unitățile/instituțiile de învățământ, instituțiile publice și toate structurile aflate în subordonarea sau coordonarea MEC.

Ordinul a fost abrogat printr-un al ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății - 4267/18 mai, dar cu menținerea dispozițiilor referitoare la accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depășește 37,3 grade Celsius, acestea rămânând în vigoare, neschimbate în forma revizuită, menționează Avocatul Poporului.

Instituția precizează că, în acest context, a solicitat Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) formularea unui punct de vedere de specialitate referitor la condițiile în care urmează să se desfășoare examenele de Evaluare națională și de Bacalaureat, având în vedere faptul că acestea au loc în perioada iunie - iulie, când se ating temperaturi ridicate, aspect care poate conduce la creșterea temperaturii corporale. De asemenea, pot exista și alte patologii care pot genera creșterea temperaturii corporale, peste limita stabilită prin ordinul miniștrilor Educației și Sănătății, explică Avocatul Poporului.

Potrivit sursei citate, CNCD a analizat o posibilă faptă de discriminare indirectă, deoarece condiția de participare la examene este una neutră, temperatura corporală fiind măsurată tuturor participanților.În opinia CNCD, condiția aparent neutră dezavantajează participanții a căror temperatură corporală depășește limita impusă prin ordin, iar măsura excluderii de la examene se realizează pe baza unei prezumții simple, aceea că toți participanții care ating o anumită temperatură corporală sunt suspecți de a fi purtători de SARS-CoV-2. Această prezumție simplă are ca efect o discriminare prin asociere, participantul la examen măsurat cu o temperatură corporală peste limită fiind tratat ca și când ar fi purtător de SARS-CoV-2, deși nu există o confirmare medicală în acest sens, menționează Avocatul Poporului.

"Rezultă așadar că tratamentul diferențiat are loc pe criteriul unei boli cronice neconfirmate. Concluzionând, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a constatat că fapta sesizată de instituția Avocatul Poporului reprezintă discriminare indirectă, în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (3) din Ordonanța Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată", subliniază Avocatul Poporului.

Instituția recomandă permiterea accesului candidaților la examenele naționale în condiții de egalitate.

"Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății vor elimina prevederile discriminatorii din actul normativ criticat și vor permite accesul candidaților, în condiții de egalitate, la examenele în sesiunile regulate din calendarul de desfășurare a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2019-2020 și din calendarul examenului de bacalaureat național - 2020. (...) Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății vor informa Avocatul Poporului cu privire la însușirea recomandării și realizarea măsurilor dispuse", se mai arată în recomandarea Avocatului Poporului.