Președintele Consiliului European a venit sâmbătă cu o nouă propunere cu care speră să-i convingă pe liderii statelor care militează pentru un buget mai mic al UE.

UPDATE: După cină, Consiliul European a intrat în prelungiri. Dar, în loc să prelungească negocierile târziu în noapte, Charles Michel, șeful Consiliului, a decis să-i convoace pe lideri pentru o nouă sesiune de discuții duminică la prânz.

Oficial, summitul era programat să se încheie sâmbătă, dar mulți diplomați se așteptau ca discuțiile să se întindă și duminică. cel puțin. Chiar după întreruperea oficială, discuții bilaterale și multilaterale au mai avut loc.

Potrivit unor surse diplomatice, Emmanuel Macron și Angela Merkel au părăsit o discuție cu Mark Rutte și restul grupului de lideri „frugali”.

Premierul italian, Giuseppe Conte, a descris negocierile ca fiind "mult mai dificile decât era prevăzut".

"Olanda și alți frugali (Austria, Danemarca și Suedia) nu înțeleg necesitatea unui răspuns puternic", a deplâns el.

"Așa cum era de așteptat, este o bătălie grea, o negociere dură, dar mergem în direcția bună și asta e cel mai important", a comentat la rândul cancelarul austriac, Sebastian Kurz.

Și ziua de vineri s-a încheiat cu puternice tensiuni în fața inflexibilității Olandei.

Înainte de cina în format complet de sâmbătă, au avut loc întâlniri în diverse formate, inclusiv discuții bilaterale purtate de președintele Consiliului European, Charles Michel, cu mai mulți șefi de stat sau de guvern.


Unii lideri s-au bucurat de vremea însorită din Bruxelles și au ieșit la o plimbare, fotografiindu-se la o terasă sau degustând cartofi prăjiți.

 


Atmosfera pare mai cordială decât în ziua anterioară, dar negocierile sunt încă în impas, chiar dacă țările frugale au spus că propunerea șefului Consiliului este un pas în direcția corectă.

************

Charles Michel propune ca valoarea fondului de relansare economică să rămână la 750 de miliarde de euro, dar să fie redusă valoarea totală a granturilor, de la 500 la 450 de miliarde de euro, în timp ce ponderea împrumuturilor va crește.

În plus, propunerea de compromis conține mai multe prevederi care a ar putea fi pe placul grupului „frugalilor” (Austria, Olanda, Suedia, Danemarca), care ar putea accepta astfel bugetul total de circa 1.820 miliarde de euro pentru următorii șapte ani, notează presa internațională.

Astfel, Charles Michel propune reduceri ale bugetelor unor programe europene, creșterea discounturilor de care beneficiază țările cu mari contribuții la bugetul UE, posibilitatea ca statele membre să păstreze o cotă mai mare din taxele vamale încasate, înainte de a le vira la bugetul UE.

Liderii celor 27 de state membre s-au reunit în ședința plenară, la Bruxelles, în a doua zi a summitului extraordinar, pentru a discuta bugetul pe termen lung al UE, fondul de relansare economică și condițiile de acordare a fondurilor.

La sosirea la sediul Consiliului, sâmbătă dimineață, premierul olandez Mark Rutte a afirmat că nu va accepta un compromis cu orice costuri, chiar dacă țara sa pare tot mai izolată.

„'Fac asta pentru întreaga Europă, pentru că este și în interesul Spaniei și al Italiei ca ele să iasă puternice din această criză'”, a spus Rutte, referindu-se la cele mai afectate două țări membre de pandemia de COVID-19.

Mulți dintre liderii celor 27 de state membre au prezentat vineri propriile cereri legate de diversele priorități economice și regionale.

Dar poziția Olandei a evidențiat clar divizările profunde din interiorul blocului comunitar, în contextul în care statele puternic afectate - precum Spania și Italia - cer o pondere mai mare a granturilor, în timp ce grupul statelor conservatoare din punct de vedere fiscal vor că orice nouă datorie trebuie să fie strict monitorizată.

Mai mult, premierul ungar Viktor Orban a amenințat că se va opune întregului plan în cazul includerii unui mecanism care ar bloca acordarea fondurilor pentru țările membre care nu respectă standardele democratice.