Guvernul francez a cerut mass-mediei să fie "precaută", după atacul cibernetic revendicat de jihadiștii care au blocat ieri, timp de mai multe ore, canalul internațional francez TV5MONDE, temându-se de noi atacuri similare. 

TV5MONDE a fost nevoit ieri (9 aprilie) să își suspende programul obișnuit, după ce a fost victima unui atac cibernetic "fără precedent" inițiat de militanții auto-proclamatului stat islamic, care i-a blocat, de asemenea website-ul și rețelele sociale.

Compania cu sediul la Paris, ale cărei programe sunt difuzate în peste 200 de țări din lumea întreagă, a fost ținta unui atac cibernetic, "fără precedent pentru noi și fără precedent în istoria televiziunii", după cum a declarat șeful TV5MONDE, Yves Bigot, pentru AFP.

Televiziunea și-a putut relua transmisia începând cu ora 5:00 P.M. (1500 GMT), însă a difuzat doar emisiuni pre-înregistrate. Constrolul asupra propriului website și rețele de socializare, acolo unde jihadiștii informau că  "TV5Monde a fost lovit în inimă" a fost reluat și el. 

Când lucrezi în televiziune și afli că toate cele 11 canale ale tale nu funcționează, bineînțeles că ai parte de cel mai îngrozitor lucru care ți se poate întâmpla, a specificat Bigot. 

Din câte se pare, jihadiștii ar fi postat pe pagina de Facebook a postului TV5 documentele de identitate și CV-urile rudelor soldaților francezi implicați în operațiunile îndreptate împotriva statului islamic, trimițând amenințări la adresa trupelor franceze.

Soldați francezi, stați departe de statul islamic! Aveți șansa de a vă salva familiile, profitați de ea! Cibercalifatul continuă jihadul cibernetic împotriva dușmanilor statului islamic, preciza mesajul jihadiștilor.

Ministrul francez al culturii, Fleur Pellerin, și cel de Interne, Bernard Cazeneuve, au convocat o ședință cu șefii mass-media cerându-le să fie vigilenți și să "ridice nivelul de precauție":

Nu putem exclude faptul că atacuri similare ar putea fi produse din nou, sau că sunt deja planificate, a avertizat Pellerin.

Problema mass-mediei de astăzi este că aceștia nu percep securitatea IT ca o prioritate și nici nu fac investițiile necesare, în acest domeniu,

a declarat David Grout, reprezentantul Intel Security, companie specializată în tehnologia informației securizate.

Sursă: EurActiv.com