România a primit 29,8 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, până la data de 31 martie 2015, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice. Totuși, la absorbția fondurilor structurale ne situăm în continuare pe ultimul loc din UE.

Contribuția României la bugetul Uniunii Europene a fost de aproximativ 11,3 miliarde euro, așadar soldul este pozitiv, în valoare de 18,5 miliarde euro. 

Din totalul sumei primite de România, 11,6 miliarde de euro sunt în contul Fondurilor structurale și de coeziune și 14 miliarde de euro reprezintă fondurile destinate agriculturii. Aceste sume includ și prefinanțările (sumele transmise în avans de Bruxelles). 

În anul 2014 România a primit prin fondurile structurale 3,58 miliarde euro iar în 2013 aproape 3 miliarde euro. 


Pe de altă parte, în statisticile Comisiei Europene, România figurează tot pe ultimul loc la absorbția fondurilor europene, cu excepția Croației, care a aderat la UE recent. 

Bulgaria, în schimb, a devansat Cehia, Italia și Slovacia, având în prezent circa 75% absorbție (inclusiv prefinanțări), cu 15 puncte procentuale în fața României.

Notă: Situația întocmită de Comisia Europeană include și sumele virate drept avans. Astfel, România ar avea o absorbție de 60%. 

Powered by Socrata

 

Ce se va întâmpla în 2015

România trebuie să finalizeze până la 31 decembrie 2015 toate proiectele demarate și să transmită cererile de plată la Bruxelles, în caz contrar, proiectele vor fi reziliate și banii necheltuiți se vor pierde.

Suma totală corespunzătoare contribuției Fondurilor Structurale din cadrul Obiectivului Convergență și Fondului de Coeziune se ridică circa 19 miliarde Euro, potrivit situației prezentate de Ministerul Fondurilor Europene. 

La 31 martie 2015, potrivit tabelului întomit de MFE, România avea o absorbție de circa 49%. Notă: Situația MFP nu include sumele primite drept avans de la Comisia Europeană

 

Practic, România ar trebui să cheltuie în acest an circa 10 miliarde euro pentru a nu pierde bani. Pentru a ajunge la rata de absorbție de 80% preconizată de fostul ministru al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, actual Ministru de Finanțe, suma atrasă în acest an ar trebui să se ridice la 6,1 miliarde euro.