Un studiu publicat de Eurofound, instituție a Uniunii Europene, arată că, deși există un interes ridicat pentru antreprenoriatul în rândul tinerilor, numai o mică parte dintre aceștia au decis să-și ia soarta în propriile mâini, în 2013. 

Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și Muncă (Eurofound) a publicat un studiu care a analizat situația tinerilor antreprenori la nivelul Uniunii Europene, 

Numai 6,5% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani, adică 2,7 milioane de persoane, au decis să devină self-employed, în anul 2013. 

În plus, arată raportul peste aproape 70% dintre aceștia sunt de sex masculin. De asemenea, o concluzie îngrijorătoare, în opinia experților de la Eurofound este că este că predomină sectoarele cu bariere reduse pentru intrarea pe piață, precum cel al construcțiilor, unde apare și problema ”falselor” angajări. 

Cu toate acestea. 48% dintre tineri își doresc să devină antreprenori. 

Studiul realizat de Eurofound analizează în detaliu 15 inițiative de stimulare a antreprenoriatului în rândul tinerilor din 5 țări europene. Spre exemplu, inițiativele YES!Delft și Qredits din Olanda. 

Experiența olandeză 

Incubatorul YES!Delft - susține startul tinerilor antreprenori în afaceri cu un program extins de educație și dezvoltare. Inițiativa se concentrează pe studenții și tinerii profesioniști care au o idee de afaceri bazată pe produse din domeniul tehic, inovativ. Proiectul a fost inițiati în anii 2000 de Universitatea de Tehnologie din Delft și Organizația olandeză pentru cercetare științăfică aplicată. În prezent, sunt peste 17 organizații locale și internaționale care sponsorizează incubatorul. Din 2005, au fost incubate aici peste 140 de mici afaceri. 

Qredits este o organizație non-profit care furnizează microcredite și împrumuturi mici IMM-urilor. Deși are servicii pentru toate categoriile de persoane, Qredits se concentrează în mod special pe tinerii antreprenori sub 30 de ani. A fost înființată în 2009 și a furnizat peste 2400 de micro-credite. În total, au finanțat microîntreprinderi cu peste 71 milioane euro. Rata dobânzi este între 9,75% și 10.75%. 

Inițial, Qredits s-a concentrat pe credite de până la 35.000 de euro, recent plafonul ridicându-se la 150.000.

Această măsură a fost adoptată pentru că împrumuturile către IMM-uri în Olanda au devenit din ce în ce mai greu de obținut în urma crizei și a legislației europene.

Citește întregul raport Eurofound aici