Ulla Väistö, ambasador al Republicii Finlanda în România a acordat EurActiv.ro un interviu cu ocazia Zilei Europei, marcată prin evenimente legate de specificul țărilor europene, în stațiile de metrou din București, în care a vorbit despre oportunitățile și provocările apartebebței la UE, Garanția pentru Tineret, absorbția fondurilor europene, MCV și Spațiul Schengen.

Finlanda și-a organizat un eveniment de prezentare la stația Grozăvești, unde au participat și copii de la Școala Româno-Finlandeză. 

EurActiv.ro: Finlanda aniversează în 2015 20 ani de apartenență la UE. Puteți menționa trei rezultate importante pentru Finlanda, obținute în această perioadă și, de asemenea, trei provocări majore, dacă au existat? 

Ulla Väistö: Acum 25 de ani când am început negocierile de aderare putem spune că provocările și oportunitățile 
erau aceleași. Voiam să intrăm pe piața unică așa că însemna că trebuia îmbunătățită competitivitatea, dar 
aveam șansa de a câștiga piețe. Știam că Europa se va deschide, pentru noi, din toate punctele de vedere, ceea ce era o oportunitate și o provocare în același timp. 

Chestiunea cea mai sensibilă din timpul negocierilor de aderare a fost agricultura din zona nordică. 

EurActiv.ro: Finlanda se găsește între țările de top, la nivelul UE, din punct de vedere al ratei de absorbție a fondurilor europene - peste 90% pentru perioada 2007-2013. Puteți dezvălui câteva secrete care ar putea fi  recomandări și pentru România? 

Ulla Väistö: Atragerea fondurilor trebuie construită pe o strategie națională, ceea ce are nevoie țara. Trebuie să aveți o foarte bună planificare, o foarte bună coordonare între diferiți actori atât la nivel regional cât și local. Noi am reușit acest lucru. Alte aspecte importante: foarte bună expertiză, consiliere și planificare. Centrele 
regionale îi sfătuiesc pe potențialii beneficiari care doresc să depună proiecte.

EurActiv.ro: Finlanda este menționată adesea ca exemplu de bună practică pentru programele dedicate tinerilor, 

de exemplu Garanția pentru Tineret a Uniunii Europene. Puteți detalia cum se derulează acest program? 

Ulla Väistö: Nu avem experiență de foarte mulți ani în derularea acestui program, se adresează tinerilor sub 25 
de ani care au încheiat studiile în ultimele 12 luni dar și celor sub 30 de anoi care se află în căutarea unui job. Am constatat că perioadele de șomaj au devenit mai scurte datorita acestei garanții, că autoritățile oferă consiliere despre posibilitățile de angajare sau training.  Este abia la început dar cu siguranță ajută la îmbunătățirea situației șomajului în rândul tinerilor care există peste tot în Europa. 

EurActiv.ro: Ați făcut cu puțin timp în urmă niște declarații referitor la Mecanismul de Cooperare și Verificare și aplicarea acestuia în România și, de asemenea, despre accesul României în spațiul Schengen. Vă rugăm să detaliați care este opinia dv. pe aceste teme. 

Ulla Väistö: Cred că MCV a fost foarte bun pentru România pentru a dezvolta instituțiile românești și pentru a crește lupta împotriva corupției, o boală care există peste tot în lume și, de asemenea, în Europa. Cred că a fost foarte benefic, mulți români cu care am discutat îl consideră foarte necesar. Îi pot înțelege și pe reprezentanții 
autorităților care sunt iritați că există acest tip de mecanism în funcțiune pentru un stat membru al UE, pe de altă parte acesta determină autoritățile să fie mai eficiente în obținerea rezultatelor. Cred că avem un scop comun și adesea le spun românilor că nu există pentru a vă face rău ci pentru a ajuta eficiența instituțiilor. Legat de Schengen, este adevărat că Finlanda s-a opus cu câțiva ani în urmă accesului României la spațiul Schengen însă de atunci această chestiune nu a mai fost abordată la Bruxelles la stadiul de decizie. Urmărim foarte atent evoluțiile din România. În momentul în care se va discuta din nou, cu siguranță vom avea o nouă evaluare despre aceasta. Până acum nu a fost necesar să reformulăm ceva nou, am spus că îndeplinește criteriile tehnice, este adevărat, dar ne uităm și la situația de ansamblu, așa cum am spus. În privința corupției și funcționarea instituțiilor - există o îmbunătățire, desigur, om analiza luând în considerare evoluțiile din ultimii ani.

EurActiv.ro: Pentru a conchide, un mesaj pentru români, cu ocazia Zilei Europei.

Ulla Väistö: Români, sunteți partenerii noștri, suntem împreună în Europa, așa că haideți să facem din Europa un loc foarte bun pentru a trăi și munci, pentru noi și pentru generațiile viitoare.