Germania va ridica de marți, 16 iunie, controalele la frontierele cu țările vecine. De la aceeași dată, Austria va ridica restricțiile de circulație pentru 31 de state din Europa.

  • Germania va ridica de marți, 16 iunie, controalele la frontierele cu țările vecine, a anunțat miercuri ministrul de interne, Horst Seehofer. De la aceeași dată se va renunța la obligația autoizolării pentru persoanele care vin din UE, cu excepția celor care sosesc din Spania, pentru care măsura rămâne în vigoare până la 21 iunie. 
  • Tot de pe 16 iunie, Austria va ridica restricțiile de circulație pentru 31 de state din Europa, dar le va menține pe cele aplicate în cazul Marii Britanii, Suediei, Spaniei și Portugaliei, a anunțat miercuri ministrul de externe Alexander Schallenberg.
  • Primele cazuri de COVID-19 ar fi putut apărea în Wuhan încă de la sfârșitul verii 2020 sau la începutul toamnei, potrivit unui studiu al Universității Harvard, care a analizat imagini din satelit și a remarcat o creștere bruscă și semnificativă a numărului de mașini din jurul principalelor cinci spitale din capitala provinciei chineze Hubei. Studiul a analizat imagini din satelit și a remarcat o creștere bruscă și semnificativă a numărului de mașini din jurul principalelor cinci spitale din capitala provinciei chineze Hubei. Creșterea traficului din zona spitalelor a coincis cu creșterea numărului de căutări pe Internet ale unor simptome care sunt acum asociate cu COVID-19. Tehnicile folosite de cercetătorii de la Harvard sunt similare cu cele are agențiilor de informații, scrie ABC News.
  • Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying, a calificat drept ''ridicol'' studiul realizat de Harvard, susținând că se bazează pe ”observații superficiale”.
  • Bulgaria va extinde starea de urgență epidemică până la finalul acestei luni pentru a lupta împotriva Sars-CoV-2, după o creștere a cazurilor noi de infectare, în special în sudul țării, a anunțat miercuri premierul Boiko Borissov. 

Bulgaria a renunțat la cele mai dure măsuri de restricție impuse de la mijlocul lunii mai, permițând deschiderea restaurantelor și a mall-urilor, precum și călătoriile în afara localității de domiciliu, relatează Reuters. De asemenea, Guvernul de la Sofia a ridicat interdicțiile de intrare în țară pentru cetățenii din UE, precum și pentru cei din Serbia, Bosnia și Muntenegru.

Borissov a declarat că Guvernul nu intenționează să introducă noi restricții, dar a făcut apel la oameni să respecte distanțarea socială și să poarte măști de protecție. 

Până în prezent, în Bulgaria s-au înregistrat 2.889 de cazuri de infectare cu Sars-CoV-2 și 167 urmate de decese. În ultimele 24 de ore au fost raportate 79 de cazuri noi.

Premierul a explicat că autoritățile intervin rapid pentru a gestiona focarele apărute în ultimele zile, fără să fie nevoie de o închidere a orașelor.