Eurodeputații au amânat miercuri (10 iunie) votul și dezbaterea pe tema negocierilor privind acordul comercial transatlantic.

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat că a fost nevoit să amâne rezoluția planificată ieri, din cauza celor peste 200 de amendamente depuse de parlamentari.

Am decis amânarea votului privind rezoluția pe TTIP pentru a putea oferi timp de reflecție suplimentar Comisiei pentru Comerț Internațional, asupra problemelor rămase încă restante și pentru a reduce cât mai multe amendamente depuse,

 a declarat Schulz miercuri.


Parlamentul European trebuie să vină cu o poziție clară și neechivocă. Ce ar trebui să avem este un text puternic al Parlamentului European și ar trebui să evităm ca Parlamentul să adoptă o rezoluție evazivă sau chiar să nu adopte nicio rezoluție.

Europarlamentarul liberal, Sophie in 't Veld, a declarat Euronews că președintele Schulz a decis singur amânarea votului, adăugând că această mutarea a produs "haos".

Deputatul german, Manfred Weber, aflat la conducerea blocului de centru-dreapta din Parlamentul European, a declarat că regulile sunt extrem de clare:

În cazul în care există prea multe amendamente care împiedică plenul să ia o decizie, atunci acesta are dreptul să trimită rezoluția înapoi. (Președintele) și-a câștigat sprijinul nostru astfel încât să putem discuta în mod corespunzător în Parlament,

 a declarat Weber în timp ce era huiduit de colegii eurodeputați de stânga.

Ce este acest Parlament European, care se teme de o dezbatere, de un vot și de cetățeni!!?? Trebuie să dezbatem această problemă și să o votăm,

 a susținut reprezentantul Partidului Verzilor, Yannick Jadot.


Campaniile anti-TTIP susțin că acordul EU-SUA ar duce la creșterea puterii corporațiilor, oferind o cartă pentru privatizare pe scară largă și "americanizare" a standardelor de consum ale UE.

Propunerea controversată a TTIP constă în crearea unui mecanism juridic care să permită investitorilor soluționarea litigiilor care decurg din acordul comercial; criticii susținând că investitorii ar putea astfel să încerce să ocolească instanțele naționale în cazul în care investițiile lor sunt la risc.

Sursă: Euronews.com