Criza refugiaților în insulele grecești Kos, Chios și Lesbos reprezinta un „mare haos” din cauza condițiilor de cazare neadecvate, a lipsei de apă și a igienei precare, potrivit Inaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) citat de BBC.

Numai în luna iulie, aproximativ 50.000 de persoane au intrat în Grecia, arata cifrele ONU. UNHCR a explicat că aproape toți imigranții care sosesc în această perioadă în Grecia sunt refugiați de război din Siria, Irak și Afganistan.

Directorul pentru Europa al organizației, Vincent Cochetel, a apreciat facilitățile de care dispun refugiații în insulele grecești drept „total inadecvate”, în condițiile în care în luna iulie a acestui an au sosit mai multe persoane decât în întreg anul 2014.Uniunea Europeană trebuie să ia mai multe măsuri pentru a diminua această povară, a mai spus Cochetel, precizând însă că Grecia trebuie să „preia conducerea și să coordoneze acțiunile”.

„În majoritatea insulelor, nu există nicio formă de primire, oamenii nu au niciun fel de acoperiș sub care să doarmă. E un mare haos în insule. După câteva zile, sunt transferați la Atena, dar nici acolo nu îi așteaptă nimic”, a remarcat reprezetantul organizației.De cealaltă parte, premierul grec Alexis Tsipras spune că anvergura problemei „depășește” capacitatea Greciei de a face față unei astfel de situații, iar că problemele economice curente ale țării fac ca această problemă să reprezinte „o criză în criză”.

Și organizația Salvați Copiii a arătat că există mari riscuri de abuz și de îmbolnăvire a copiilor refugiați în Grecia, din cauza condițiilor precare. „Riscul ca un copil care doarme pe străzi să fie abuzat sau ca un bebeluș să moară din cauza caniculei este foarte real”, a declarat Kitty Arie, reprezentant al Salvați Copiii. „Lucrurile acestea se întâmplă în Europa anului 2015. Nu putem lăsa acești copii într-o situație atât de disperată”, a mai spus aceasta.

Separat, poliția italiană a arestat cinci suspecți de trafic de persoane, cu acuzația de ucidere a 200 de oameni, după ce o barcă cu imigranți s-a scufundat zilele trecute. Suspecții sunt doi cetățeni libieni, doi algerieni și unul tunisian.O serie de supraviețuitori au declarat că traficanții au folosit cuțite pentru a tăia capetele imigranților africani și curele pentru a-i lega pe arabi, obligandu-i să rămână la bord.

Alte evenimente:

 

  • Un număr de 380 de persoane salvate de pe un vas de pescuit au fost duse în Sicilia la o zi după ce au fost salvate.
  • UNHCR a criticat asupra guvernele de la Londra și de la Paris pe fondul situației de la Calais, unde 3.000 de imigranți trăiesc în tabere improvizate, arătând că situația ar trebui tratată drept o „urgență civilă”.
  • Un cetățean sudanez a fost pus sub acuzație după ce se pare că a străbătut pe jos aproape întreaga lungime de 50,5 kilometri a Tunelului Canalului, spre Marea Britanie.Autoritățile austriece au decis să nu mai primească imigranți la principala tabără de primire această țară, situată la Traiskirchen.

Un alt oficial al UNHCR a descris condițiile din principalul punct de primire a imigranților în Austria, situat la 20 de kilometri sud de Viena, drept „de netolerat, periculoase și inumane”. Aproximativ 4.500 de persoane se află în prezent în acest punct de primire, conceput să găzduiască 1.800 de oameni. Mulți dintre ei dorm sub cerul liber.Cea mai mare parte au sosit în Austria prin țara vecină Ungaria – ambele membre ale Uniunii Europene și ambele aflându-se în zona Schengen, în contextul în care la trecerea între țări din acest teritoriu controlul pașapoartelor nu se mai efectuează.

Agenția europeană pentru controlul granițelor, Frontex, susține că nu a primit suficiente ajutoare din partea statelor membre UE pentru a sprijini Grecia și Ungaria in gestionarea fluxurilor curente de imigranți.

Oficialii UE încearcă să rezolve problema miilor de imigranți care se îndreaptă dinspre Libia către Italia, la bordul unor ambarcațiuni care nu ar trebui să fie folosite pe mare, însă pentru care traficanții percep sume uriașe. Zilele trecute, nava irlandeză LÉ Niamh a acostat în Sicilia cu 367 de imigranți – în majoritate sirieni – care fuseseră salvați de pe o barca ce s-a scufundat cu o zi înainte.