Partidele parlamentare nu renunță la propunerea de scădere a taxei pe valoare adăugată din 2016, convenind la discuțiile de astăzi să revină la varianta propusă inițial de guvern, respectiv 20% de la 1 ianuarie 2016 și 19% din 2017.

Șeful principalului partid de guvernământ a spus că discuțiile dintre liderii partidelor parlamentare au pornit de la premisa „responsabilității și a precauției”. Atât prin Codul Fiscal cât și prin bugetul de stat pe 2016 trebuie să fie respectată ținta de deficit bugetar de sub 2% din produsul intern brut, a spus Liviu Dragnea, președintele interimar al PSD, potrivit Mediafax.

Liderii politici au convenit să prezinte proiectul de buget pentru 2016 până la 15 noiembrie și să colaboreze pe marginea acestuia.

Vicepremierul Gabriel Oprea, președintele UNPR, a declarat după consultările dintre liderii politici că „dialogul s-a dovedit foarte constructiv” și „lucrurile merg spre concluziile de la discuția tehnică între partide”. Săptămâna trecută, reprezentații partidelor politice au avut o consultare tehnică, la care a participat și ministrul Finanțelor Eugen Teodorovci și în cadrul căreia cei mai mulți au fost de acord cu un pact tehnic privind o cotă de TVA de 20%, în loc de 19% și amânarea eliminării accizei la carburanți.

Codul Fiscal a fost votat de Parlament în iunie, dar respins de președintele Klaus Iohannis, care l-a retrimis spre reexaminare, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o „riguroasă analiză” a implicațiilor asupra bugetului consolidat.

Inițial, Parlamentul trebuia să dezbată codul în această săptămână, dar sesiunea extrordinară a fost anulată, astfel că modificarea urmează să fie făcută în sesiunea normală care începe la 1 septembrie.