Premierul Viktor Orban susține că, prin împiedicarea refugiaților de a părăsi Ungaria, el apără creștinătatea Europei în fața afluxului de musulmani.

Washington Post notează însă că Orban a fost educat în spirit ateist în timpul regimului comunist din Ungaria.

”Nu trebuie să uităm că oamenii care vin (în Europa) au crescut într-o religie diferită și fac parte dintr-o cultură complet diferită de a noastră. Cei mai mulți nu sunt creștini, ci mulsumani. Aceasta este o chestiune importantă, deoarece Europa și cultura europeană au rădăcini creștine”, susține Viktor Orban, într-un articol de opinie publicat în Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Liderul de la Budapesta a mai scris că politica greșită de imigrație a UE este responsabilă de actuala situație, care ar putea avea ”consecințe explozive” pentru întreaga Europă.

”Este o ironie faptul că persoana care vrea să salveze identitatea creștină a Europei nu avea în trecut o identitate creștină”, notează Washington Post.

Publicația citează un expert pe probleme ungare, care preciza, anul trecut, că Orban, ”cândva un ateu”, a ridicat religia ”la nivel de coloană vertebrală a Ungariei”.

Viktor Orban s-a născut și a fost educat în Ungaria comunistă, unde regimul încerca să restricționeze orice fel de atitudini religioase și să creeze o societate atee. Astfel că, la fel ca mulți dintre conaționalii săi, Orban a primit o educație atee, scrie Washington Post.

În multe țări din zonă, precum Cehia, efectele acelei perioade se văd și în prezent. 75% dintre cehi s-au declarat atei, unul dintre cele mai mari procente din lume, potrivit unui studiu realizat în 65 de țări de către Gallup International.

Ungaria nu a fost introdusă în studiu. Date de la recesământul din 2011 arată că peste jumătate din populație se declară creștină, dar numărul este în scădere față de 2001.

Asta nu l-a împiedicat pe Orban să folosească trecutul creștin al Ungariei pentru a obține sprijin pentru guvernul său și pentru a crea un sentiment de unitate în rândul susținătorilor săi. În pofida creșterii numărului de atei, autoritățile au modificat sistemul financiar pentru a permite proliferarea școlilor religioase.

Anul trecut, Viktor Orban își exprima ”convingerea fermă” că o Ungaria puternică poate fi construită doar pe baza tradițiilor creștine și europene.

Mai mult, Constituția revizuită din 2012 recunoaște ”rolul creștinismului în conservarea națiunii ungare”. Constituția nu lasă loc ”de niciun dubiu: musulmanii și oamenii cu alte convingeri religioase sunt tolerați, dar nu neapărat bineveniți în Ungaria”, conchide Washington Post.