Polițiștii de la imigrări din județul Ilfov au dispus miercuri emiterea deciziei de returnare și interzicerea intrării în țara noastră a unui cetățean american de origine irakiană, pentru o perioadă de 15 ani.

Astfel, miercuri, ora 20:00, polițiștii Serviciului pentru Imigrări al Județului Ilfov au preluat de la Penitenciarul Jilava un cetățean american, de origine irakiană, în vârstă de 59 de ani, care a fost liberat condiționat ca urmare a hotărârii pronunțate de Tribunalul Ilfov.

Acesta a fost condus la sediul structurii de imigrări în vederea aplicării măsurilor legale ce se impun. Împotriva străinului a fost dispusă măsura returnării, fiind emisă în acest sens, decizie de returnare cu termen de plecare voluntară de 15 zile și instituită măsura de nepermitere a intrării în România, pentru o perioadă de 15 ani de la data ieșirii din țară, conform prevederilor O.U.G. nr.194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Este vorba despre Mohammad Munaf, irakian stabilit în România și având dublă cetățenie - irakiană și americană, care a servit drept ghid celor trei jurnaliști români răpiți în Irak la sfârșitul lunii martie 2005, fiind ținut ostatic, la fel ca și aceștia, timp de 55 de zile, potrivit Agerpres.

După eliberarea jurnaliștilor, întrucât s-a presupus că a fost complicele sirianului Omar Hayssam, cel care a pus la cale răpirea ziariștilor, Munaf a fost plasat în detenție de forțele americane în Irak.

Inițial, în octombrie 2006, Munaf a fost condamnat la moarte prin spânzurare de Tribunalul Penal Central din Bagdad, însă sentința a fost anulată de Curtea irakiană de Casație, care a motivat decizia prin faptul că nu se poate determina rolul pe care Munaf și ceilalți acuzați l-au avut în răpirea celor trei jurnaliști români.

În august 2015, Munaf a fost adus în România și plasat în detenție.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat joi că Mohammad Munaf, complicele lui Omar Hayssam în dosarul răpirii jurnaliștilor în Irak, eliberat recent din închisoare, trebuie să părăsească în 15 zile teritoriul României.

"A fost eliberat, ca să spunem foarte clar, în baza unor decizii ale unor comisii de specialitate, nu a fost eliberat așa pur și simplu. El, fiind cetățean străin, a fost preluat de către Inspectoratul General pentru Imigrări, acolo i s-au făcut toate formalitățile legale, după care a plecat spre reședință. I s-a pus în vedere faptul că în 15 zile trebuie să părăsească România, iar, conform deciziilor statului român, timp de 15 ani are interdicție de a intra pe teritoriul României", a răspuns Bode, întrebat de jurnaliști despre situația lui Munaf.