Comisia Europeană intenționează să propună modificări în vederea accelerării procesului de returnare a persoanelor care ajung în Europa și li se respinge solicitarea de azil, potrivit unui document al CE consultat de EUobserver. 

Planul Comisiei Europene prevede folosirea asistenței pentru dezvoltare, a acordurilor comerciale, a acordurilor comerciale preferențiale precum și a politicii de vecinătate drept pârghii pentru impunerea unor acorduri de readmisie cu țările din Africa de Nord și Africa Subsahariană.

Comisarul european pentru dezvoltare, Neven Mimica, le-a spus, luni, jurnaliștilor că vor fi alocate fonduri pentru a-i ajuta pe solicitanții de azil refuzați să se reintegreze odată ce revin în țările de origine.

Mimica a spus că nu trebuie să existe percepția că Uniunea Europeană sprijină sau plătește pentru returnarea imigranților ilegali în țările lor de origine.

Pe de altă parte, UE vrea să accelereze procesul de returnare a acestora, în condițiile în care, anual, mai mult de jumătate din cei care trebuie să părăsească teritoriul UE nu fac acest lucru.

Astfel, în 2013, potrivit Eurostat, din circa 425.000 de persoane care ar fi trebuit să revină în țările de origine, doar 167.000 au părăsit teritoriul Uniunii Europene.

În plus, statele membre care nu vor respecta noile reguli privind returnarea cetățenilor din țări țerțe vor putea fi duse în fața CJUE.

Dacă imigranții nu vor accepta să se întoarcă în mod voluntar, vor fi obligați să plece, fiind supravegheați electronic.

În prezent, o directivă europeană permite statelor membre să-i plaseze în detenție pe solicitanții de azil respinși până la o perioadă de 18 luni. Comisia vrea însă să le ofere statelor membre o mai mare flexibilitate în procesul de expulzare prin revizuirea directivei.

Comunicarea dintre statele membre pe acest subiect este deficitară acum, astfel că mulți imigranți evită returnarea în țara de origine mutându-se pur și simplu într-un alt stat din spațiul Schengen.

Frontex ar urma să aibă un rol mai mare în procesul de expulzare.

CE vrea, de asemenea, ca statele membre să fie obligate să introducă în Sistemul de Informații Schengen (SIS) deciziile privind interdicția unei persoane pe teritoriul UE, precum și deciziile de returnare.