Parlamentul Confederației a anunțat că a decis preluarea a 1.500 de refugiați din Italia și Grecia și vine astfel în ajutorul UE. În plus, Elveția va acorda și finanțare în valoare de 70 de milioane de franci pentru crizele din Siria, Irak și Africa.

Parlamentul Elveției a anunțat, de asemenea, că susține crearea de centre de procesare comune, așa numitele „hotspots” în Grecia și Italia. Cei care nu îndeplinesc condițiile de azilar urma să fie repatriați, cei care le îndeplinesc ar urma să fie relocați conform cotelor.

„Programele de relocare sunt o necesitate pentru că UE nu a reușit să aibă o politică coerentă și eficientă de azil”, se arată ăntr-un comunicat al instituției. Legislativul de la Berna anunță și că „nu avem instrumente în afară de Convenția de la Dublin”.

Elveția consideră că asistăm la un eșec politic al Uniunii Europene pentru că nu are politică comună de azil. „E ca și cum în Elveția, un canton ar primi un număr mare de refugiați, iar guvernul ar sta să negocieze cu celelalte cantoane să preia răspunderea în solidar”, a afirmat o purtătoare de cuvânt.

Parlamentul a mai explicat că „există un plan etic al discuției, suntem o comunitate de valori. Iar acestea se văd când e greu, nu când e ușor. Pentru elveția e clar că vrea să sprijine solidar Europa”.

Cu alte cuvinte, Elveția participă la primul program de relocare, cel de 40.000. Asta înseamnă 1.500 de persoane, iar parlamentul a decis că acceptă asta conform cotelor stabilite la primul program.

De asemenea, a decis că participă și la al doilea program de relocare, cel de 120.000, dar numai dacă există acele hotspots construite în Grecia și Italia. 

Elveția susține și stabilirea unui mecanism permanent de relocare „pentru că nu putem să ne împiedicăm de la criză la criză”.