Angela Merkel a declarat că, pentru soluționarea conflictului sirian, ar trebui să se poarte discuții cu toți actorii, inclusiv cu Bashar al-Assad.Invitarea la dialog a liderului sirian ar fi un punct de cotitură pentru politica occidentală în Siria.

Pentru o soluționare a conflictului sirian, Angela Merkel ia acum în calcul și discuții cu președintele sirian, dar și implicarea altor actori din regiune precum Iran sau Arabia Saudită, relatează Spiegel online.

Merkel a semnalat această schimbare de poziție la summitul informal al Consiliului European de miercuri.

"Trebuie să discutăm cu mulți actori, inclusiv cu al-Assad, dar și cu alții (...) Nu numai cu SUA, Rusia, dar și cu parteneri regionali importanți, Iran și țări sunnite, precum Arabia Saudită”, a declarat Merkel, la Bruxelles, după reuniunea șefilor de stat și de guvern.

Președintele francez, Francois Hollande, a insistat, însă, că Bashar al-Assad trebuie să renunțe la putere.

SUA au respins până acum orice colaborare cu dictatorul sirian, Washingtonul solicitând plecarea sa de la putere.

Războiul civil din Siria reprezintă principala cauză a afluxului de refugiați către Europa. Atât violența organizației jihadiste Statul Islamic, cât și bombele cu baril folosite de regimul Assad determină milioane de oameni să-și părăsească țara. Mulți au plecat deja, în anii trecuți, în țările vecine, iar din cauza condițiilor precare din taberele din Orientul Mijlociu se îndreaptă acum și ei spre Europa.

Putin ar bombarda singur ISIS

Rusia l-a susținut tot timpul pe președintele Bashar al-Assad. Moscova a propus recent discuții, în vederea unei acțiuni coordonate a Rusiei, SUA, Iranului și armatei siriene împotriva ISIS.

În același timp, Rusia agită apele în regiune și pune presiune asupra Occidentului. Potrivit agenției Bloomberg, președintele Vladimir Putin pregătește atacuri aeriane împotriva organizației jihadiste și este dispus să acționeze singur dacă nu ajunge la o înțelegere cu Washingtonul asupra acestui aspect.

Pe de altă parte, în utimul timp au existat o serie de rapoarte și informații potrivit cărora Rusia ar trimite trupe și echipamente militare în Siria. Există chiar informații că Rusia ar construi o bază militară în portul sirian Latakia. Zilele trecute, doi oficiali americani au declarat, pentru Reuters, că Rusia a început misiuni de supraveghere cu drone în Siria.

Implicarea Israelului

Până acum Israelul s-a ținut departe de conflictul din Siria, dar un oficial militar israelian a declarat că Tel Aviv și Moscova vor crea un mecanism comun privind coordonarea operațiunilor în Siria, potrivit Associated Press.

Acesta a precizat că oficiali militari israelieni și ruși se vor întâlni peste două săptămâni, pentru a discuta despre operațiuni coordonate, aeriene și navale, în regiune.

Decizia a fost luată în cadrul vizitei recente pe care premierul Benjamin Netanyahu a făcut-o la Moscova, unde a fost primit de Vladimir Putin.

Erdogan se opune dialogului cu Bashar al-Assad

Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat, joi, că Turcia, Rusia, SUA și Iran trebuie să colaboreze pentru a pune capăt conflictului sirian.

El a exclus însă orice fel de reconciliere cu liderul sirian Bashar al-Assad, în pofida apelurilor repetate ale Moscovei privind o cooperare a comunității internaționale cu regimul de la Damasc, în lupta împotriva ISIS. 

I-a comunicat poziția sa și președintelui Vladimir Putin, cu ocazia vizitei de două zile pe care a efectuat-o în Rusia săptămâna aceasta.