Serviciul elvețian ce se ocupă de interceptarea telefoanelor persoanelor suspecte de diverse infracțiuni colaborează în cadrul procesului de supraveghere și cu angajații unei firme din România,fapt considerat absurd de un membru al Adunării Federale.

Interceptarea telefoanelor și a transmisiilor de date se face în Elveția de către ÜPF, serviciul de supraveghere din cadrul Departamentului federal de justiție și poliție, după emiterea unei hotărâri judecătorești.

Angajații ÜPF sunt supuși unor controale stricte de securitate, pentru a reduce riscul ca informațiile de care dispun să încapă pe mâini greșite.

În cadrul operațiunilor de interceptare telefonică a persoanelor suspectate de diverse infracțiuni, angajații Serviciului de supraveghere colaborează cu personalul furnizorilor de telefonie și internet. În general, de aceste lucruri se ocupă persoane din Elveția, dar ÜPF apelează și la serviciile unei companii din România, scrie publicația 20minuten.ch.

La solicitarea publicației, UPC Cablecom, Sunrise și Swisscom au precizat că responsabilitatea supravegherii revine unor angajați din Elveția.

Nu la fel se întâmplă și la Salt (Orange Communications SA până pe 23 aprilie 2015).

”După emiterea mandatului este activată supravegherea persoanei vizate, care se face parțial prin centrul Ericsson din România, parțial din Elveția”, a precizat, pentru 20minuten.ch., Therese Wenger, purtătoarea de cuvânt a Salt.

De acest lucru se ocupă doar ”puțini angajați, special instruiți” în acest sens. Totul se desfășoară ”cu respectarea deplină a legilor”, a mai spus Wenger.

ÜPF confirmă faptul că în cadrul procesului de supraveghere a unor suspecți există contacte cu angajați ai unei firme din România. ”Da, este adevărat”, a declarat Michelle Nyfeler, director în cadrul Serviciului de supraveghere, care a dat asigurări că acțiunile Salt respectă cadrul juridic elvețian, întrucât legea protecției datelor personale nu conține prevederi privind locul de unde se efectuează interceptarea sau unde sunt stocate datele.

Nu de aceeași părere este și Martin Steiger, avocat specializat pe probleme IT.

”Dacă cineva din afara țării, știe când un elvețian este supravegheat, asta este o problemă”, este de părere Steiger.”Sunt supravegheați avocați, medici sau jurnaliști? Nu poate fi în interesul național ca astfel de informații să ajungă în afara țării”, a spus Martin Steiger.

Totodată, avocatul susține că supravegherea este ”o sarcină clasică” a guvernului și nu ar trebui ”externalizată”.

Ralf Beleyer, expert în telecomunicații la Comparish.ch, se întreabă: ”Cine garantează securitatea, loialitatea? Cumva pentru infractori este mai ușor să ajungă la acești angajați prost plătiți. Aceștia pot fi mai vulnerabili și pentru o sumă de bani pot fi convinși să facă un screenshot sau niște fotografii. În anumite cercuri, datele despre politicieni, concurență și autorități sunt la mare căutare”.

Pentru Balthasar Glättli, membru al Consiliului Național (Camera inferioară a Adunării Federale), este ”pur și simplu absurd, faptul că sunt implicate persoane din afara țării” în această activitate.