Premierul Dacian Cioloș a condamnat atentatele de la Bruxelles soldate cu zeci de morți și răniți. cu doar o zi înainte, Cioloș a condamnat rasismul, responsabil pentru radicalizarea teroriștilor. Mesaje și de la Klaus Iohannis și Victor Ponta.

Președintele României a transmis un mesaj de condamnare a atentatelor din Bruxelles, capitala Europei. Klaus Iohannis a vorbit despre solidaritatea de care este nevoie acum și lupta împotriva terorismului.

„Exploziile care au avut loc în această dimineață la Bruxelles reprezintă o tragedie cutremurătoare pentru Belgia și pentru întreaga Europă. Transmit condoleanțe și îmi exprim întreaga compasiune față de cei afectați de acest incident, față de poporul și autoritățile belgiene. Terorismul a rămas, din păcate, în inima Europei. Suntem extrem de îngrijorați de atacurile tot mai dese din ultima vreme și, acum mai mult ca oricând, trebuie să fim solidari și să luptăm cu toate resursele pentru combaterea acestui flagel”, a scris Klau Iohannis pe pagina sa de Facebook.

Dacian Cioloș, cu o zi înainte de atentate: Ura nu ne face niciodată nici mai buni și nici nu ne aduce pace

Premierul Dacian Cioloș a anunțat că nu există români printre victime. Cu doar o zi înainte de atentate, premierul a condamnat rasismul.

„Rasismul doare. Doare cel mai tare când ești tu victima sau cei apropiați ție. Scandările rasiste de pe stadioane, postările pline de ură de pe internet, declarațiile populiste sau glumele proaste despre cei care nu au aceeași culoare, naționalitate sau cetățenie ca noi rănesc oameni. Rasismul radicalizează, polarizează, dezumanizează.21 martie este Ziua Internațională pentru eliminarea discriminării rasiale. O zi în care ar trebui să ne reamintim că ura de rasă a omorât zeci de milioane de oameni în ultimul secol. Ura nu ne face niciodată nici mai buni și nici nu ne aduce pace”, a scris, luni, Cioloș pe Facebook.

"Dați-mi voie să-mi exprim întreaga compasiune și condoleanțe pentru victimele atentatelor de la Bruxelles de astăzi de dimineață și să transmit toată susținerea din partea Guvernului României pentru autoritățile belgiene prin greaua încercare prin care trec. (...) Mobilizarea noastră pentru lupta împotriva terorismului prin orice mijloace trebuie să rămână la un nivel cât mai înalt. (...) Autoritățile române au luat toate măsurile pentru a se asigura protecția cetățenilor români care trăiesc în Belgia", fost reacția premierului României în urma atentatelor.

Victor Ponta: „Terorismul devine o parte a vieții noastre”

Fostul premier Victor Ponta a postat și el un mesaj de compasiune cu rudele victimelor antentatelor din Belgia.

„Din păcate terorismul devine o parte a vieții noastre și este la fel de grav când face victime la Ankara sau la Bruxelles! Îmi exprim compasiunea și solidaritatea cu toți cei afectați - și sper ca eforturile autorităților europene (inclusiv românești) se vor concentra în această direcție fundamentală pentru societatea noastră (și nu spre bătălii politice depășite de realitatea de azi)!”, a scris Ponta pe pagina sa de Facebook.

Ministrul de Externe Lazăr Comănescu: ”Suntem șocați de aceste incidente violente și îmi exprim regretul profund pentru pierderile de vieti omenești. Transmit condoleanțe sincere familiilor afectate și întreaga noastră compasiune persoanelor care au fost rănite în aceste tragice evenimente. În aceste momente dificile, este important să facem dovada solidarității la nivel european pentru a lupta cu determinare și întreaga noastră putere împotriva acestui flagel al secolului XXI, care continuă să distrugă vieti nevinovate”.

Reafirm angajamentul ferm al României în lupta împotriva terorismului la nivel european și international. În același timp, MAE depune toate eforturile pentru a veni în sprijinul cetățenilor români aflați în Bruxelles și familiilor acestora, fiind declanșate toate mecanismele aplicabile în astfel de situații de criză,

a mai declarat ministrul Comănescu.

Eduard Hellvig, directorul SRI: ”Ceea ce s-a întâmplat în Belgia nu are cum să nu ne afecteze. Astăzi vorbim de un terorism global. Țintele teroriștilor nu mai sunt doar statele, ca entități compacte, ci direct cetățenii, ca entități individuale. Din aceste considerente, nu văd exagerate anumite măsuri de prevenire ale oricăror acțiuni pe profil antiterorist. Scopul principal al activității noastre este prevenirea acestor amenințări teroriste. Principalele noastre arme sunt informația și legea. Atunci când viața unui singur cetățean este pusă în pericol, acționăm cu fermitate, folosind instrumentele legale și mijloacele prevăzute de lege”.

Șeful SRI a mai precizat că în România Sistemul Național de Alertă Teroristă se menține la nivelul "Albastru-precaut". Acest nivel înseamnă că, până în prezent, ”nu există informații care să ducă la o legătură directă între evenimentele din Bruxelles și riscuri la adresa securității naționale. Cu toate acestea, SRI a luat toate măsurile necesare la nivel național și ne asigurăm de menținerea climatului de siguranță a cetățenilor români”, a dat asigurări Hellvig.

Marți, capitala Belgiei și a Europei a fost zguduită de mai multe explozii declanșate de teroriști la mai multe guri de metrou și la aeroportul din Bruxelles. Zeci de morți și răniți în urma deflagrațiilor.